vrijdag , 17 mei 2024

Unieke historische vliegtuigen verhuizen naar NMM

Soesterberg – Drie imposante vliegtuigen, waaronder de Dornier-24 (Do-24), gaan 27 mei a.s. op weg naar hun nieuwe plekje in het NMM. De vliegtuigen zijn vanaf eind 2014 te bewonderen in het museum, samen met nog eens 23 vliegtuigen. In het museum is, naast de vliegtuigen zelf, ook aandacht voor de persoonlijke verhalen van piloten van de Do-24.  De vliegtuigen hebben alle drie op verschillende manieren een bijdrage geleverd aan de geschiedenis van de krijgsmacht.

Historische vliegtuigen
Naast de Dornier 24 gaan ook de B-25 Mitchell en de Sikorsky S-58 helikopter naar hun nieuwe bestemming.  De Dornier 24 was een vliegboot van Nederlands ontwerp met een groot vliegbereik en een goede zeewaardigheid. De eerste vlucht vond plaats op 3 juli 1937. De Dornier werd in Nederlands-Indië gebruikt. Het toestel heeft een spanwijdte van 27 meter en is 22 meter lang. De B-25 Mitchell, genoemd naar de beroemde Amerikaanse luchtvaartpionier Generaal William (‘Bill’) Mitchell, was een aanvalsbommenwerper die tijdens de WOII in Nederlands-Indië is gebruikt. Vliegtuigen van dit type werden tijdens de WOII ook boven Europa ingezet, onder andere tijdens D Day. Medio 1954 werden de laatste B-25’s van de Marineluchtvaartdienst (MLD) uit dienst gesteld. Vanaf 1960 ontving de MLD twaalf Sikorsky helikopters voor gebruik aan boord van Hr. Ms. ‘Karel Doorman’, mogelijk gemaakt door opvouwbare rotors en staart. De Sikorsky werd gebruikt voor het bestrijden van onderzeeboten.

Op Trekker-Oplegger-Combinaties worden de vliegtuigen op 27 mei naar het nieuwe museum gebracht, zo’n 3 kilometer verderop. Het uitzonderlijke transport vindt ‘s-nachts plaats om het overige verkeer niet te hinderen.

Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis van de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de hand van verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Naast zes themadelen waar met moderne museale presentaties het verhaal van de land- en luchtmacht wordt verteld, is er een enorme presentatieruimte waarin veel imposante collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen. Het museum opent eind 2014 zijn deuren en nodigt iedereen uit een kijkje te komen nemen. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl.