zaterdag , 13 juli 2024
Dassault Falcon 5X

Dassault presenteert eerste Falcon 5X

Bordeaux (Frankrijk), 2 juni 2015 – Tijdens een spectaculaire presentatie toonde Dassault, de Franse producent van luxueuze zakenjets, voor de eerste keer haar nieuwe Falcon 5X aan het grote publiek. Onder de honderden aanwezigen waren klanten, leveranciers en medewerkers. De Falcon 5X is het nieuwste type uit de familie van fly-by-wire businessjets van Dassault.

De Falcon 5X werd in 2013, tijdens de NBAA Conventie in Las Vegas, aangekondigd. Het toestel is uitgerust met een digitaal flight control system dat ook gebruikt wordt in de Rafale straaljager. Verder is er voor de SNECMA Silvercrest turbofans gekozen als aandrijflijn. De 5X wordt toegevoegd aan de serie van zakenjets van Dassault zoals de Falcon 7X, 8X, 900 and 2000.

“De Falcon 5X is ontworpen om tegemoet te komen aan de vragen uit de markt voor een jet met een range van 5000 nm. met meer ruimte en comfort dan bij andere jets in dit large body segment het geval is. Hierbij moesten de bekende goede vliegeigenschappen (ook bij lage snelheden) en ‘operating economics’, waar de Dassault vliegtuigen om bekend staan, gehandhaafd blijven”, aldus Eric Trappier, CEO van Dassault Aviation. “Klanten reageerden direct enthousiast. Wij verwachten dus dat de 5X net zo populair zal worden als de 7X, de best verkopende Falcon op dit moment.”

Dassault heeft momenteel twee toestellen die in een ‘ground testing’ programma zitten. De eerste vlucht met de Falcon 5X wordt nog voor het eind van de zomer verwacht.