woensdag , 12 juni 2024
Catalina PH-PBY

Catalina grootste deelnemer Wings, Wheels & Goggles

Lelystad, 17 juni 2015 – Tijdens het publieksevenement Wings, Wheels & Goggles op vliegveld Teuge, in het weekend van 20- 21 juni, kunnen belangstellenden nog plaatsen boeken voor een rondvlucht met de historische Nederlandse Catalina-vliegboot uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze rondvlucht zal de Catalina ook een ‘splash-and-go’ maken in het IJsselmeer.

Marineluchtvaartdienst
De Nederlandse Catalina uit de Tweede Wereldoorlog wordt vliegend gehouden door een enthousiast team van vrijwilligers, die zich hebben verenigd in de stichting Vrienden van de Catalina. De Catalina kan zowel landen op water als op land en is een van de meest gebruikte vliegtuigen uit de geschiedenis van de Nederlandse Marineluchtvaartdienst. Catalina’s hebben in oorlogssituaties diverse Duitse onderzeeboten tot zinken gebracht. Daarnaast is de vliegboot op grote schaal gebruikt als reddingsvliegtuig. Veel piloten en andere drenkelingen zijn in en na de Tweede Wereldoorlog door Catalina´s uit zee gered en hebben hun leven aan dit vliegtuig te danken.

Onderhoudsbedrijf
De Catalina neemt deel aan Wings, Wheels & Goggles op uitnodiging van het onderhoudsbedrijf van de ‘Cat’: Aircraft Maintenance Netherlands/AMN, met zowel vestigingen op vliegveld Teuge als op de thuisbasis van het vliegtuig: Lelystad-Airport. AMN organiseert tijdens Wings, Wheels & Goggles een uitgebreide ‘static show’; een tentoonstelling  van nog vliegende historische en bijzondere vliegtuigen. Het evenement Wings, Wheels & Goggles, rond klassieke automobielen en vliegtuigen, biedt verder een airshow, een rally van rijdende en vliegende klassiekers en diverse demonstraties op de grond en in de lucht.

Meevliegen
Het Catalina-amfibievliegtuig zal zowel op zaterdag 20 als op zondag 21 juni bij Wings, Wheels & Goggles op vliegveld Teuge te zien zijn. Op beide dagen kunnen belangstellenden ook nog meevliegen, vanaf het vliegveld Teuge over de Veluwe naar het IJsselmeer, waar enkele Splash & Go waterlandingen worden gemaakt. De vluchten zullen 45 tot 60 minuten duren. Belangstellenden kunnen zich voor deze vluchten inschrijven via www.catalina-pby.nl/booking  of tijdens Wings, Wheels & Goggles (‘vol is vol’) in de onderhoudshangaar van Aircraft Maintenance Netherlands.