zaterdag , 18 mei 2024

KLM wint aircozaak, staatssecretaris krijgt het benauwd

Amsterdam, 12 januari 2016 – De airco moet volgens de bestuursrechter kunnen draaien als de omstandigheden aan boord van wachtende toestellen – in dit geval van de KLM – dat vereisen. Bijvoorbeeld als de reizigers het risico lopen om oververhit te raken of het benauwd krijgen. KLM heeft de rechtszaak tegen de onder de nog verse staatssecretaris Dijksma vallende luchtvaartinspectie ILT op alle fronten gewonnen.

De bestuursrechter in Amsterdam vernietigde het ILT-besluit om KLM boetes op te leggen, na vermeende overtredingen tijdens het gebruik van de APU (Auxiliary Power Unit) aan de gates op Schiphol. Volgens de bestuursrechter had de toezichthouder zijn werk niet zorgvuldig gedaan.

Verder zou de inspectie, volgens de bestuursrechter, niet aannemelijk hebben kunnen maken dat de KLM geen rechtvaardige gronden zou hebben om de APU door de vliegers te laten gebruiken.

De KLM heeft de milieubelangen hoog in het vaandel staan, maar zij moet haar passagiers (klanten) ook veiligheid en comfort kunnen bieden. Als passagiers flauwvallen (maar liefst daar voor natuurlijk) zal de gezagvoerder in moeten kunnen grijpen, regels of geen regels.

ILT liet weten nog te reageren, en eerst de uitspraak van de rechtbank te willen bestuderen. De staatssecretaris kan tot medio februari beroep aantekenen bij de Raad van State.