vrijdag , 21 juni 2024
F-16 vliegers trainen vanaf vandaag tot 5 februari het afwerpen van bommen met explosieve lading.

F-16 vliegers gooien bommen op Vlieland

Den Haag, 25 januari 2016 – F-16 vliegers trainen vanaf vandaag tot 5 februari het afwerpen van bommen met explosieve lading. Dat gebeurt boven het NAVO-oefengebied de Vliehors Range op Vlieland.

De vuurleidingstoren op Vlieland. 
Tijdens de oefening is het terrein gesloten voor publiek. Waarschuwingsborden en rode vlaggen markeren de grenzen van de Vliehors Range dat 17 vierkante kilometer bestrijkt.

Via mobiele posten op Texel meet de luchtmacht de geluidsbelasting aan de hand van de weersomstandigheden. De metingen zijn bepalend of vluchten wel of niet doorgaan om zo geluidshinder voor de bevolking zoveel mogelijk te beperken.

Strijd tegen ISIS
Het gooien van de 500-ponders is vast onderdeel van het oefenprogramma van de jachtvliegers. Hoe belangrijk dat is laat onder meer de strijd tegen ISIS zien. Sinds oktober 2014 bombarderen Nederlandse F-16’s doelen van de terreurorganisatie in Irak. De luchtmacht heeft daarvoor 4 toestellen en 2 reservetoestellen in het Midden-Oosten gestationeerd. Afgelopen week klokte het detachement het 8.000e vlieguur.

Bron: ministerie van Defensie