woensdag , 24 april 2024

Janaillac nieuwe CEO Air France-KLM

Schiphol, 2 mei 2016 – Zondag 1 mei jl. is via een persbericht bekend gemaakt dat Jean-Marc Janaillac Alexandre de Juniac zal opvolgen als de nieuwe CEO van Air France-KLM. De Juniac heeft inmiddels een nieuwe functie aanvaard als Director General en CEO van IATA.

De Governance Committee was unaniem in haar voordracht van Janaillac aan de Raad van Bestuur van de maatschappij. De Raad heeft daarop Janaillac aangesteld als nieuwe CEO. Janaillac wordt formeel pas CEO en voorzitter van de groep, nadat de huidige CEO Alexandre De Juniac definitief naar IATA is vertrokken. Dit zal naar verwachting op 31 juli a.s. zijn. “De raad van bestuur van Air France-KLM kiest Janaillac vanwege zijn internationale ervaring, zijn kennis van de transportbusiness in zowel Frankrijk als Nederland, zijn kennis van de luchtvaartindustrie en zijn capaciteit om de dialoog met werknemers en andere stakeholders aan te gaan. Door deze kenmerken kan hij de uitdagingen aan die Air France-KLM te wachten staan”, zo stelt de maatschappij in haar persbericht.

Janaillac een buitenstaander
Het is een van de redenen dat de interne favoriet, Air France-directeur Frédéric Gagey, uiteindelijk door de selectiecommissie niet is voorgedragen voor de opvolging van groepsbaas De Juniac: ook hem lukte het niet de piloten weer aan boord te krijgen. De gedroomde kandidaat van de Franse politiek, Airbus-baas Fabrice Brégier, zou zijn vingers niet aan Air France-KLM hebben willen branden.

De hoop is nu dat een relatieve buitenstaander met bewezen onderhandelingskwaliteiten en een iets zachtmoediger karakter dan De Juniac er wel in slaagt het bedrijf in de harde strijd met maatschappijen uit de Golfstaten weer concurrerend te krijgen.

Daarbij kunnen zijn korte lijntjes met het Élysée tot voordeel zijn: het is de president aan de vooravond van de Franse verkiezingen veel waard om te laten zien dat een zelfverklaard sociaaldemocraat als Janaillac in staat is een moeilijk bedrijf als Air France-KLM vlot te trekken. Als de raad van commissarissen dinsdag akkoord is met zijn benoeming, dan moeten eind mei de aandeelhouders van het bedrijf nog instemmen. Dat is door het dubbele stemrecht van de Franse staat (eigenaar van 17,6 procent van de aandelen) een formaliteit.

Reactie VNV niet onverdeeld positief
Pilotenvakbond VNV heeft in een reactie laten weten personen niet op voorhand te willen diskwalificeren, maar zegt ook: “Het heeft er alle schijn van dat de Franse commissarissen in de conseil d’administration blind Hollande volgen om zijn vriendje Janaillac te benoemen.” VNV had het liefst de huidige Air France topman Guerin benoemd gezien. “Aan Guerin zouden we een interne kandidaat hebben die de business kent en vooral de dynamieken. Geen tijdverlies en iemand die al de nodige credits heeft verdiend in de luchtvaart en AFKL” volgens VNV voorman Steven Verhagen

VNV zegt verder dat door het gebrek aan weerstand vanuit Nederland deze ‘politieke benoeming’ al snel een feit is geworden. “Het is zeker geen garantie dat het bedrijf er bovenop komt. Dat hebben we nu al een paar keer gezien. We hebben iemand nodig die de zaak van binnen en van buiten kent op luchtvaartgebied. En die niet al die onzinnige discussies over de kas, Transavia, etc. weer over gaat doen,” vervolgt Verhagen. Hij besluit met: “We willen dat de sterkte van beide bedrijven ten volle benut wordt. Dat leek met Guerin veel meer gewaarborgd. Maar voor Hollande lijken andere zaken belangrijker te zijn, in ieder geval niet het welzijn van AFKL. Wij verwachten van de Nederlandse commissarissen op zijn minst een zeer kritische houding. Maar tot op heden merken wij daar erg weinig van. We mogen ons niet naar de Franse slachtbank laten leiden.”