woensdag , 24 april 2024
DDA oefent als eerst met unieke DC-3 simulator van Multi Pilot Simulations

DDA oefent als eerst met unieke DC-3 simulator van Multi Pilot Simulations

Groenekan, 25 mei 2016 – De Dutch Dakota Association (DDA) heeft tussen 17 en 23 mei als eerste operator ter wereld geoefend op de nieuwe DC-3 simulator van MPS. Ter voorbereiding van het komende vliegseizoen hebben 7 DDA vliegers 3 dagen lang in Groenekan in de simulator hun kennis en vaardigheden aangescherpt. Hierbij zijn onder andere starts en landingen, motorstoringen, propellor feathering, IFR procedures en cockpit re-familiarisation behandeld.

De DDA heeft hiermee een primeur te pakken. Hun vliegers zijn wereldwijd de eerste die deze unieke simulator voor trainingsdoeleinden gebruiken.

Bestuurslid en DDA-vlieger Lex van Houtert:
“Hoewel de DC-3 simulator nog niet is voltooid, is de trainingswaarde nu al zeer hoog. Enerzijds biedt het ons de gelegenheid om cockpit-procedures scherp te krijgen voordat we echt gaan vliegen. Anderzijds kunnen we nu noodscenarios simuleren die in het echt nauwelijks te trainen zijn. Neem bijvoorbeeld een motorstoring direct na het opstijgen; de risico’s zijn in het echt te groot om dit volledig uit te voeren. De simulator biedt ons nu de gelegenheid dit zo vaak als we willen op een veilige manier te oefenen.”

MPS CEO en oprichter Dick Verburg:
MPS ontwikkelt deze simulator samen met de DDA om een bijdrage te leveren aan het voortbestaan van het Dakota-vliegen. Wereldwijd vliegen nog zo’n 300 exemplaren van dit prachtige toestel dat zo’n belangrijke plaats heeft in onze luchtvaarthistorie. Door het bouwen van deze simulator creëeren we een zeer realistische en toch betaalbare manier van trainen. Dit past in onze filosofie van het ontwikkelen van hoogwaardige, kosteneffectieve simulators. We zijn er trots op dat we de DDA-vliegers te gast hebben en danken hen voor de onmisbare bijdrage die zij aan de ontwikkeling van de DC-3 simulator leveren”.

Over de DC-3 simulator “Prins Bernard”
De DC-3 simulator van MPS is in nauwe samenwerking met de DDA ontwikkeld op basis van een echte Dakota-cockpit. Deze stamt uit 1945 en bevat nog zo veel mogelijk originele vliegtuig onderdelen. Hieromheen heeft MPS met behulp van geavanceerde computermodellen het vliegmodel en de werking van de systemen gesimuleerd. Het project nadert voltooing waardoor uiteindelijke certificering door de autoriteiten dichterbij komt. Deze simulator is de enige fixed-base DC-3 simulator ter wereld en blijft gestationeerd in Groenekan. Als eerbetoon aan Prins Bernhard, die veel op de DC-3 heeft gevlogen, is deze simulator naar hem vernoemd.

Over de DDA
DDA richt zich al sinds 1982 op het in luchtwaardige staat houden van Dakota’s, zoals de DC-3 in de tweede wereldoorlog door de Engelsen werd genoemd. DDA organiseert rondvluchten en bestemmingsvluchten voor het publiek en doet dat op een zeer professionele manier. Hoogwaardige vliegertraining is daar een belangrijk onderdeel van.

Over MPS
MPS ontwikkelt, bouwt en verkoopt wereldwijd fixed-base, type-specifieke Boeing 737-NG, B737-MAX of Airbus A320, A320-NEO flight training simulatoren aan vliegscholen, type-rating organizaties en airlines. MPS is in 2007 opgericht door Dick Verburg, de vroegere oprichter van European Pilot Selection & Training (‘EPST’). Op 27 April 2016 is Dick Verburg geridderd in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor de luchtvaart.

Links:
– www.mps.aero
www.dutchdakota.nl

DDA Classic Airlines Foto: Jimmy van Drunen