donderdag , 20 juni 2024
Lockheed Martin F-35 Lightning II

Nieuwe Lockheed Martin F-35 Lightning II op promo-tour

Vliegbasis Leeuwarden, 2 juni 2016 – Inmiddels zijn de ‘belevingsvluchten’ met de Lockheed Martin F-35 Lightning II achter de rug. Het NLR heeft door middel van een enquête onder betrokkenen (o.a. bij ‘de buren’ van de vliegbases Leeuwarden en Volkel) een onderzoek naar de geluidservaring verricht. De resultaten zullen na analyse op een later tijdstip bekendgemaakt worden.

Vandaag en morgen worden de Lockheed Martin F-35’s – naast de eerder genoemde belevingsvluchten – ook ‘ingezet’ voor enkele promotionele acties. Op 1 juni j.l. was een deel van de pers uitgenodigd/aanwezig om vanuit een KDC-10 van de KLu de F-35 in zijn natuurlijke habitat te observeren tijdens een in-flight refueling vlucht boven de Noordzee. Zij kreeg daarbij natuurlijk ruim de gelegenheid de vervanger van de F-16 te fotograferen en te filmen.

Binnenkort maakt de F-35 een rondvlucht langs typisch Nederlandse bezienswaardigheden en de belangrijkste luchtmachtlocaties. Zo doet het nieuwe jachtvliegtuig de Deltawerken, de molens van Kinderdijk en het centrum van Amsterdam aan.

Boven al die markante plekken wordt het nieuwe gevechtstoestel gefotografeerd vanuit een meevliegende F-16. De vlucht is daarnaast het eerste moment dat het grote publiek kan kennismaken met de F-35. Het toestel komt over op een hoogte van zo’n 1.200 voet (400 meter). Bij de luchtmachtbases zal dat waarschijnlijk wel wat lager zijn (100 tot 200 meter). De vliegsnelheid zal relatief laag gehouden worden.

Luchtmachtdagen
De 2 F-35’s blijven nog 2 weken in Nederland voordat ze terugvliegen naar Amerika. De toestellen zijn daar gestationeerd voor trainings- en testdoeleinden. De nieuwe gevechtsvliegtuigen zijn overigens nog wel van dichtbij te zien tijdens de Luchtmachtdagen op Vliegbasis Leeuwarden (10 en 11 juni).

Link:
– Luchtmachtdagen