dinsdag , 16 april 2024
Schiphol - Vliegen in Nederland

Verkeerstoren Schiphol 25 jaar

Schiphol, 4 juni 2016 – Verkeerstoren Schiphol Centrum is 25 jaar geleden op 4 juni 1991 geopend. Vanuit de toren geven luchtverkeersleiders van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) de start- en landingsklaringen aan het vliegverkeer op Schiphol. Sinds de opening zijn er bijna 10 miljoen vliegtuigen op Schiphol gestart of geland. 

In de verkeerstoren werken luchtverkeersleiders, ground controllers en assistent luchtverkeerleiders. Vanuit de toren wordt verkeersleiding gegeven aan vliegtuigen in een straal van 15 kilometer rondom Schiphol en de vliegtuigen op het luchthaventerrein. Vorige week werd het record aantal starts en landingen op één dag op Schiphol behaald, dit waren er meer dan 1500. In 1991 waren er in een drukke periode gemiddeld 750 starts en landingen per dag op Schiphol.

De luchtverkeersleiding zit in de zogenoemde koepel, het bovenste gedeelte van de toren, zo’n 90 meter boven de grond. Daar werken acht tot twaalf personen met 360 graden zicht rondom. Een aantal medewerkers van sleepregie van Amsterdam Airport Schiphol werkt ook vanuit de toren, in de onderste ring. Start- en landingsklaringen voor de Polderbaan worden door luchtverkeersleiders gegeven vanuit Toren West.

Opening 4 juni 1991
Koningin Beatrix opende de verkeerstoren op 4 juni 1991 met de woorden: “KLM125 en Dakota Delta Alpha, this is Schiphol New tower, you are Cleared for take-off”. Bij de opening was verkeerstoren Schiphol Centrum de hoogste verkeerstoren ter wereld met 101,17 meter.

Bijzondere gebeurtenissen
22 mei 1989
 Brand in de toren tijdens de bouw
4 juni 1991 Koningin Beatrix nam de toren in gebruik
24 mei 1995 Record meer dan 1000 starts en landingen op één dag op Schiphol
20 september 2008 Vervanging radar bovenop de verkeerstoren
15 april 2010 Geen starts en landingen vanwege aswolk vulkaanuitbarsting IJsland
30 april 2013 Deel van de toren Oranje voor inhuldiging Koning Willem-Alexander
24 maart 2014 Vele staatshoofden en regeringsleiders waaronder president Obama landen op Schiphol voor Nuclear Security Summit
27 mei 2016 Record van 1509 starts en landingen op één dag op Schiphol

Vandaag begeleiden luchtverkeersleiders helikopters met DJ’s als Armin van Buuren en Tiësto die draaien op de verschillende locaties van The Flying Dutch.