donderdag , 25 juli 2024

Luchtmachtdagen trekken 280.000 bezoekers


Leeuwarden, 11 juni 2016 – De Luchtmachtdagen op vliegbasis Leeuwarden zitten erop. Met als laatste de demonstratie van de Patrouille de France en het zwaaien van de luchtverkeersleiding naar het publiek, kwam een einde aan 2 dagen topvermaak. Bij elkaar 280.000 bezoekers zagen diverse demonstraties in de lucht en op de grond, met als ster van de show de beide Nederlandse F-35’s. Het bezoekersaantal van 2016 overstijgt topjaar 2014 (245.000 belangstellenden).

Drukte
Vrijdag was al een zeer drukke dag met 110.000 bezoekers. Midden op de dag kwam het verzoek om niet meer per auto naar Leeuwarden te komen, omdat de parkeerterreinen vol waren. Met nog 300 extra plekken ging vanochtend zelfs al om 10.00 uur het verzoek uit in het geheel niet meer naar de Luchtmachtdagen te komen. Uiteindelijk konden die dag 170.000 bezoekers genieten van de vele tentoonstellingen, static en vliegshows.

Wereldprimeur
Onmiskenbare ster van het evenement was de Nederlandse F-35. Op heel Leeuwarden was het toestel te zien: zowel op afbeeldingen, als ook in de vorm van een model op ware grootte. Wie even een blik in deze mock-up wilde werpen, kon achteraan aansluiten in een meters lange rij. Daarnaast was het toestel er voor het eerst ook in het echt in Europa. Nog meer bijzonder was de deelname in de vliegshow, volledig geïntegreerd in de toch al spectaculaire Air Power Demonstration met Apache’s, Chinooks, F-16’s, een Hercules en een KDC-10. Een wereldprimeur.

Vliegshow
Het publiek keek tijdens de vliegshow verder naar beroemde demonstratieteams als Frecce Tricolori, Turkish Stars en op vrijdag the Red Arrows, ’s zaterdags afgelost door Patrouille de France. Solodemonstraties waren er onder meer van het Nederlandse Apache Solo Display Team, een Belgische F-16, een Slowaakse MiG-29, een Spaanse Eurofighter, een Tsjechische Saab Gripen en nog een Hind-gevechtshelikopter uit dat land. Op zaterdag had de organisatie voor de bezoekers van de Luchtmachtdagen nog 2 verrassingen in petto met het overvliegen van een KLM Airbus A330 en MD-11 van Martinair Cargo.

Links:
– www.defensie.nl/organisatie/luchtmacht
– www.vliegeninnederland.nl/2016/06/luchtmachtdagen-2016