donderdag , 13 juni 2024

UPDATE WK Zweefvliegen, Benalla (AUS)

Benalla (AUS), 11 januari 2017 – Ondanks de Hollandse weersomstandigheden – blauwe thermiek tot +/- 1300 meter en gemiddeld 1 tot 1,5 m/s. stijgen – kunnen de Nederlandse deelnemers tijdens de WK Zweefvliegen in Benalla nog geen potten breken.

Afgelopen dinsdag kon er voor het eerst gevlogen worden. Achter de restanten van een trogpassage kon er pas laat begonnen worden met starten. Dit had tot gevolg dat de dag voor de 15- en 18m. klasse gecanceld moest worden. De deelnemers in de openklasse mochten hun tanden stukbijten op een AAT van 2 uur (186,21km./396,99 km. – 285,29 km.). De Duitsers en de Engelsen weten van de matige weersomstandigheden het beste gebruik te maken. Vooral de nummers een en twee van deze dag (Michael Sommer en Tassilo Bode) hebben door strak teamvliegen goede zaken kunnen doen. Jeroen Verkuijl  en Mark Wering moeten genoegen nemen met respectievelijk een 25ste en 30ste plaats.

Op woensdag ziet het weer er totaal anders uit. Heet en vooral blauw. Geen cumultje te bekennen. Opnieuw on-Australisch weer. Eerder toch weer Hollands, met zwakke thermiek en een, voor Australische begrippen, belachelijk lage basis. Ondanks deze – voor “ons” zo bekende weersomstandigheden – zit het de Nederlandse deelnemers ook vandaag niet mee. Een dappere vroege start van Maurits Dortu in de 18m. brengt hem niet het gehoopte resultaat. De uiteindelijke dagwinnaar (Killian Walbrou/AUS/JS1) gaat vijfentwintig minuten later over de startlijn. Hij weet de opdracht – een polygoon van 281,98 km. – te volbrengen in 2:57:18 uur, met een gemiddelde snelheid van 95,4 km/u.

Ook in de 15m. niet al te blijde gezichten. Ronald Termaat en Alfred Paul Alfers vliegen op hun eerste wedstrijddag van dit WK een respectievelijke 20ste en 24ste plaats bijelkaar. De nummers een en twee (Sebastian Kawa- POL en Makoto Ichikawa- JAP) gaven de rest van deelnemers “vliegles” door de polygoon van 206,27 km. met respectievelijk 97,59 en 94,07 km/u. rond te vliegen. De rest zat daar met snelheden van in de tachtig toch wel flink achter.

Foto: Sebastian Kawa

Links:
– www.wgc2017.com
– twitter.com/FAI_IGC/lists/wgc-2017-benalla