vrijdag , 24 mei 2024
Ballonongeval in Dubai

Nederlandse ballonvaarder ernstig gewond in Dubai

Sharjah (UAE), 16 januari 2017 – Volgens recente persberichten is de Nederlandse ballonvaarder Jelke Haven uit Harfsen (Gelderland) ernstig gewond geraakt bij een landing in de woestijn bij Dubai. Het ongeval heeft reeds op zaterdag 14 januari jl. plaatsgevonden. Aan boord waren naast Haven ook zes passagiers. Vijf van hen zijn met verwondingen van verschillende aard opgenomen in het Al Dhaid ziekenhuis in Sharjah. Een 41-jarige Zuid-Afrikaanse passagier is als gevolg van ernstige brandwonden in kritieke toestand per helikopter naar het Al Qassimi ziekenhuis (ook in Sharjah) vervoerd.

Volgens Ahmed Bin Darwish, hoofd van politie in de regio, maakte de ballon een onverwacht snelle daling en sloeg hij tegen de grond in de Al Madam woestijn. De politie is een onderzoek naar het ongeval gestart. Er is nog geen duidelijkheid over wat er zich precies heeft afgespeeld. Ahmed Bin Darwish: “De wind of een fout in de ballon zouden de oorzaak van het ongeval kunnen zijn geweest. Voorlopig wachten wij op de uitslag van het onderzoek.”

Haven is geen onbekende in de ballonwereld. In 2006 nam hij een ballonbedrijf over in Harfsen. Het bedrijf had twintig ballonnen waarmee in totaal 180 passagiers de lucht in konden. Hij hield ook wel een beetje van spektakel. Zo landde hij bijvoorbeeld in 2001 met een hete luchtballon op het Langwarder skûtsje en in 2004 hing Haven een sloep onder een ballon in plaats van een mand.

Een woordvoerder van de familie laat weten dat zijn toestand inmiddels gestabiliseerd is. Haven wordt in de Verenigde Arabische Emiraten regelmatig ingehuurd voor vluchten met een heteluchtballon. Die vinden plaats bij zonsopgang boven de woestijn, wat zorgt voor spectaculaire vergezichten.