dinsdag , 28 mei 2024

Taipei als hub naar Azië en Australië

Wellicht nog niet heel bekend, maar de stad Taipei in Taiwan is uitstekend geschikt als stopover en route naar Australië, Filipijnen, Indonesië, Japan, Korea of Nieuw-Zeeland. Er kan dagelijks non-stop worden gevlogen met China Airlines tussen Amsterdam-Taipei. De vluchten worden vier keer per week met de nieuwste A350 binnen de vloot van China Airlines uitgevoerd, op de andere dagen via code-share vluchten met Skyteam partner KLM.

De A350-900 XWB staat bekend als een van de meest technologisch geavanceerde en comfortabele passagiersvliegtuigen. In het design zijn faciliteiten geïmplementeerd om de gevolgen van de jetlag zo veel mogelijk te verminderen door focus op luchtcirculatie, gereduceerd geluid van de motoren, panoramische ramen en led-verlichting die de zonsopgang simuleert.

China Airlines is de enige vluchtmaatschappij die vanaf Schiphol de zogeheten ‘Family Couches’ aanbiedt. De unieke Family Couch bestaat uit een rij van 3 Economy Class stoelen, die kan worden veranderd tot een knusse slaapbank. Passagiers kunnen de voetensteunen en armleuningen aanpassen om de ruimte van 1.40 cm bij 67 cm maximaal te benutten. Speciale stoelriemen worden uitgereikt zodat passagiers veilig kunnen slapen op de Family Couch.

Eenmaal op Taoyuan Airport in Taiwan aangekomen, kunnen passagiers al naar gelang de duur van de stopover verschillende activiteiten ondernemen. Op het vliegveld zelf zijn naast de standaard restaurants en shopping areas ook binnentuinen als de butterfly garden, speelzones voor kids en een bibliotheek te vinden. In de Cultural Experience Area in terminal 2 kunnen bezoekers traditionele kunst zien en kalligrafie leren. Op de luchthaven vindt men een art gallery en een National Museum of History. Gratis Wi-Fi én douches zijn beschikbaar. Economy passagiers krijgen tegen vergoeding toegang tot airline lounges. Slapen kan in een van de vele ligstoelen, of in de hotels in de buurt van het vliegveld.

Voor de reizigers die meer willen dan alleen slapen is een bezoek aan de hoofdstad van Taiwan aan te raden. Taipei is namelijk uitgeroepen tot ‘Design Capital of the year 2016’. De holistische aanpak van design heeft de stad deze prijs opgeleverd. Overal is groen geïmplementeerd, natuurparken en fietspaden zijn aangelegd langs de rivieren. De stad staat bekend om haar hippe night markets met streetfood, een levendige art-scene en de inspirerende mix tussen oud en nieuw. Zo wisselen enorme shopping malls Indie brand winkeltjes af, en liggen traditionele theehuizen naast de hippere koffiebarretjes. Aanraders zijn een bezoek aan de Shilin of de Keelung Night Market, het beklimmen van de Elephant Mountain of het bezoeken van een van de vele tempels die de stad rijk is.

Daytrips!
Mocht je meerdere dagen in Taiwan verblijven, zijn leuke en goedkope dagtrips mogelijk. Neem de trein naar het Yangminshan park om geisers te spotten in Beitou. Volg de Hot Springs Road voorbij het park naar de Puji Temple, een kleine houten tempel gebouwd door Japanse arbeiders die de treinrails aanlegden.

Of reis met de bus naar Wulai voor de cultuur van de Aboriginals en de helende warmwaterbronnen naast de rivier. Wulai is in 40 minuten te bereiken, en daarmee het dichtstbijzijnde aboriginal dorpje bij Taipei.

Het bergdorpje Pingxi staat garant voor mooie watervallen, zoals de Shifen Waterval die met haar 40 meter de breedste van Taiwan is. Hop op de Pinxi Rail Line, een oud kolentransport treintje dat 12.9 kilometer langs oude dorpjes voert.

Jiufen en Jinguashi zijn oude plaatsen waar in het verleden goud werd gedolven, met ongelofelijke uitzichten op de Stille Oceaan. Er kan worden gehiked naar de ruïne van een Japanse Shinto tempel, oude theehuizen worden bezocht en gegeten bij de foodmarket die door het dorpje Jiufen loopt.