woensdag , 29 mei 2024

Frisian Flag 2017

Leeuwarden, 23 maart 2017 – Vliegbasis Leeuwarden is van 27 maart tot en met 7 april gastheer van de grote internationale oefening Frisian Flag. Meer dan 50 (jacht)vliegtuigen uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten trainen vanaf de vliegbasis grote en complexe missies.

Het is belangrijk dat vliegers uit verschillende landen samen oefenen. Zo raken ze op elkaar ingespeeld. Dat is nodig want bij een echte missie werken ze ook altijd samen met een of meer coalitiepartners.Zoals bijvoorbeeld tot 2016 bij de missie in Irak en Oost-Syrië. Met bombardementen bestreden Nederlandse F-16’s terreurorganisatie ISIS.

Samen optreden = samen trainen
Samen optreden vraagt ook om samen trainen. Frisian Flag beoefent onder meer grote en moeilijke scenario’s, waarbij ervaren gevechtsvliegers leren in groot verband een missie te bedenken, ontwikkelen en uit te voeren.

Samenwerking en leiderschap
De focus van de oefening ligt op internationale samenwerking en leiderschap. Zo werken alle luchtruiminstanties van Denemarken, Duitsland en Nederland nauw met elkaar samen. De leiding in het oefengebied is in handen van het zogenoemde Control and Reporting Centre (CRC). Nederlandse en Duitse militaire gevechtsleiders sturen van daaruit de oefening aan. Ook een Awacs-radarvliegtuig van de NAVO-basis Geilenkirchen ondersteunt het CRC met radarbeelden en on-board-gevechtsleiders.

2 keer 50 vliegtuigen
Aan Frisian Flag doen meer dan 60 vliegtuigen mee. Dagelijks gaan vanaf Vliegbasis Leeuwarden 2 keer rond de 50 toestellen de lucht in. Een gemiddelde vlucht duurt 1,5 uur. Frisian Flag speelt zich af in het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken.

Tankeroefening
Gelijktijdig met Frisian Flag draait ook een internationale tankeroefening: European Air Refueling Training. Dat gebeurt vanaf Vliegbasis Eindhoven. De toestellen die meedoen aan deze oefening tanken de Frisian Flagvliegtuigen in de lucht bij.

Land Toestel
Nederland 12 x F-16
1 x KDC-10
België 7 x F-16
Duistland 10 x Eurofighter
1 x Airbus 310 MRTT
Frankrijk 5 x Mirage 2000D
1 x Boeing C-135 R
Italië 1 x Boeing KC-767 A
Portugal 5 x F-16
Verenigd Koninkrijk 6 x Tornado
1 x Diamond DA-20 (civiel vliegtuig)
Verenigde Staten 12 x F-15

 

 

Foto: Peter ten Berg