donderdag , 30 mei 2024

PH-MSV na 85 jaar eerste Nederlandse Bȕcker Jungmann

Bijna 85 jaar na de eerste vlucht van de Bȕcker Bu-131 Jungmann in 1934 is er op 11 juni 2018 voor het eerst een vliegtuig van dit type in Nederland geregistreerd. De Bȕcker Jungmann PH-MSV werd na zijn reparatie bij ATN Aircraft Division op vliegveld Hoogeveen ‘Nederlands gemaakt’ door Aircraft Maintenance Netherlands (AMN) op Teuge Airport. Dat is een historische primeur! Nooit eerder is er een origineel vliegtuig, waarvan het prototype bijna 85 jaar eerder al vloog, ingeschreven in het Nederlands luchtvaartregister.
Tot op heden was dat alleen bij enkele replica’s het geval. 

Jungmann in Nederland
Toch hebben er sinds de eerste vlucht van de Duitse Bȕcker Jungmann op 27 april 1934 al heel wat Jungmann´s in Nederlandse dienst gevlogen. Bij het Nederlandse leger vloog er vόόr de Tweede Wereldoorlog een, en bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger zelfs vijf. Ook vlogen er voor de oorlog zes civiele exemplaren met civiele Nederlands-Indische PK-registraties. En sinds de Tweede Wereldoorlog hebben er bijna tien civiele Bȕcker Jungmann´s voor Nederlandse eigenaren gevlogen, maar men is nooit eerder in geslaagd om deze historische tweedekkers een Nederlandse PH-identiteit te geven. Dat is nu voor het eerst gelukt met de PH-MSV; een in Spanje in licentie gebouwde Jungmann die in 2015 als G-BUOR een ongelukje kreeg op Texel Airport en vervolgens op Hoogeveen werd gerepareerd.

Historische import
Het vliegtuigonderhoudsbedrijf AMN op Teuge, dat de ‘historische import’ heeft uitgevoerd,  is gespecialiseerd in velerlei vormen van onderhoud en technische vliegtuigadministratie, waaronder het importeren en exporteren van vliegtuigen vanuit en naar Nederland.

Directeur Theo Arends:
In het verleden regelde AMN, naast de reguliere Cessna´s en Pipers, ook al identiteitswijzigingen van ondermeer MBB Bo-105´s Robinson R-44´s en een Zlin Z-242L. Het is leuk om de import van zo´n bijzonder vliegtuigtype als een Bȕcker Jungmann aan ons portfolio toe te voegen.

Het vliegtuigonderhoudsbedrijf AMN heeft vestigingen op Teuge Airport en op Lelystad Airport en is bereikbaar via info@amnetherlands.nl en www.amnetherlands.nl.