vrijdag , 21 juni 2024
Operatie Market Garden 2018

Ede herdenkt Operatie Market Garden

Op zaterdag 22 september staat de Ginkelse Heide in Ede in teken van de herdenking van Operatie Market Garden. Hierbij zullen 1000 parachutisten deelnemen aan de luchtlandingen zoals die ook waren in 1944 Veel bezoekers uit de verre omgeving reisde af om dit speciale moment weer mee te mogen maken.

Iets na 10 uur vanochtend was de eerste “massdrop” waar de parachutisten uit het vliegtuig stapte. De tweede ronde van vanochtend moest even worden afgebroken omdat er mensen liepen in de dropzone, toen die eenmaal weg waren werden de luchtlandingen hervat.

Voor de luchtlandingen zijn vliegtuigen uit diverse landen ingezet. 6 maal de C-130 (hercules uit Belgie, America, Nederland en Groot Brittannië. Een Poolse Casa en 2 C-145 uit Duitsland. Ook vliegen er 2 oude dakota’s. Na de luchtlandingen zijn er ook verschillende helikopter demonstraties. Een AS-532U2 Cougar, AH-64 Apache en een Boeing CH-47 Chinook laten zien wat ze kunnen. De weg langs de Ginkelse Heide, de N224 is tijdens dit evenement geheel afgesloten.

Fotografie: GinoPress