dinsdag , 28 mei 2024
Lelystad Airport

Laagvliegroutes Lelystad Airport schrappen na uitblijven garanties

Eerst de laagvliegroutes van tafel, daarna pas Lelystad Airport open. Dat is de eis van de provincie Gelderland aan minister Cora van Nieuwenhuizen, nadat zij geen enkele toezegging heeft gedaan over het schrappen van de laagvliegroutes boven de Veluwe en het beperken van de overlast tot maximaal drie jaar.

Ook lijkt de minister te schuiven met de datum waarop de herziening van het luchtruim klaar zou zijn. ‘Wij vroegen om meer zekerheid voor de inwoners, maar die hebben we niet gekregen. Dus wordt het tijd om het op een andere manier voor elkaar proberen te krijgen’, aldus gedeputeerde Josan Meijers op Omroep Gelderland.

De grootste overlast vanwege Lelystad Airport zou volgens de minister uiterlijk drie jaar duren. In 2023 wordt het overvolle luchtruim namelijk opnieuw ingedeeld, waarmee dit probleem uit de wereld kan worden geholpen. Maar uit een nieuwe brief van Van Nieuwenhuizen trekt Gelderland de conclusie dat het laagvliegen weleens veel langer kan doorgaan.

‘Omdat elke garantie hierover ontbreekt, en er geen concreet zicht is op het verdwijnen van de overlast, moet er nu eerst een gedragen oplossing gevonden worden tegen het langdurig laagvliegen’, schrijft het provinciebestuur in een reactie. ‘Tot die tijd kan Lelystad Airport niet open’, citeert De volkskrant.

Volgens woordvoerder Peter Droste heeft de provincie zich tot nog toe buitengewoon constructief opgesteld. ‘Omdat wij ook wel het nationale belang inzien van zo’n luchthaven, zelfs al zijn veel van onze inwoners mordicus tegen.’ In die houding komt nu verandering. Het ministerie laat in een reactie weten in gesprek te zullen gaan met Gelderland.

Belevingsvlucht vliegroutes Lelystad Airport vliegt 30 mei

Bronnen: Omroep Gelderland, De Volkskrant