vrijdag , 24 mei 2024

Transavia start met opleiding tot vlieger

Transavia start begin volgend jaar met een eigen beroepsopleiding tot vlieger. Kandidaten die deze betaalbare beroepsopleiding met succes afronden, kunnen daarna meteen bij Transavia aan de slag. Hiermee verzekert de vliegtuigmaatschappij zich ook in de toekomst van voldoende medewerkers in de cockpit.

Transavia biedt mensen de kans om hun Multi crew Pilot License (MPL) brevet te halen. Dit brevet geeft iemand de bevoegdheid om commercieel als copiloot te opereren in een meervoudig vlieger gecertificeerd vliegtuig, zoals onder andere de Boeing 737. De MPL-opleiding is bedoeld voor diegene die de ambitie hebben om vlieger te worden en graag aan de slag willen als First Officer bij Transavia. Geïnteresseerden voor de Transavia vliegopleiding kunnen zich vanaf nu aanmelden bij Transavia.

Voldoende gekwalificeerde mensen
Op dit moment werken er bij Transavia zo’n 650 piloten, en de vraag naar nieuwe piloten zal de komende jaren flink toenemen. Niet alleen bij Transavia maar ook bij andere airlines. “Om ervoor te zorgen dat de instroom van goede vliegers op een constant niveau blijft, starten we met deze nieuwe, eigen opleiding”, vertelt CEO Mattijs ten Brink. “Wij verwachten de komende jaren minimaal dertig nieuwe piloten per jaar via deze opleiding op te gaan leiden. Met onze eigen opleiding verzekeren wij ons in de toekomst om voldoende gekwalificeerde mensen aan ons te kunnen binden die onze gasten aan boord veilig naar hun bestemmingen brengen.”

Selectieprocedure
De opleiding vindt plaats op luchthaven Lelystad, in Utrecht en op Schiphol-Oost. Voor deelnemers is de minimale eis een havo- of vwo-diploma met wiskunde en Engels of een afgeronde hbo-opleiding. De selectie start met een online voorselectie. Wie deze voorselectie succesvol afrondt, wordt daarna uitgenodigd voor het vervolg bij het selectiebureau EPST, European Pilot Selection & Training.

De opleiding
“Wij starten deze opleiding met een klas van twaalf studenten”, vertelt Peter Smit, hoofd vliegdienst Transavia. “De opleiding zal ongeveer twintig maanden in beslag nemen. Na het succesvol afronden van de opleiding biedt Transavia de kersverse copiloten een arbeidsovereenkomst aan.

De simulator
In de nieuwe MPL-opleiding van Transavia speelt de simulator een belangrijke rol. Dat is een bewuste keuze, legt Peter Smit uit. “De huidige generatie vliegtuigsimulatoren bootsen zeer nauwgezet de werkelijkheid na en daarmee sluit deze opleiding naadloos aan op onze operatie. De opleiding voldoet aan de Europese eisen die zijn opgelegd door EASA.”