vrijdag , 24 mei 2024

Autonoom passagiersvliegtuig Boeing maakt eerste vlucht

Boeing [NYSE: BA] heeft gisteren (22 januari 2019) de eerste testvlucht van zijn zelfsturende passenger air vehicle (PAV) succesvol afgerond. De test vond plaats in Manassas, in de Amerikaanse staat Virginia. Boeing NeXt, die de stedelijke mobiliteitsinspanningen van het bedrijf leidt, heeft samengewerkt met dochtermaatschappij Aurora Flight Sciences bij het ontwerpen en ontwikkelen van het elektrische luchtvaartuig dat verticaal kan opstijgen en landen (eVTOL). In de toekomst gaat het bedrijf door met testen om de veiligheid en betrouwbaarheid van on-demand autonoom luchtvervoer te bevorderen.

Het PAV-prototype voltooide tijdens de vlucht een gecontroleerde opstijging, hovertest en landing. Deze elementen testen de autonome functies van het luchtvaartuig, alsmede de vluchtleidingssystemen. Toekomstige testen richten zich op voorwaarts vliegen met vleugels, maar ook de transitiefase tussen de verticale en voorwaartse vlucht-modi. Deze transitiefase is over het algemeen de grootste technische uitdaging voor hoge-snelheid-VTOL-luchtvaartuigen.

“In een jaar tijd zijn we gevorderd van conceptueel ontwerp naar vliegend prototype”, zegt Greg Hyslop, Chief Technology Officer bij Boeing. “De expertise en innovatie van Boeing spelen een sleutelrol in de ontwikkeling van de luchtvaart als ’s werelds veiligste en meest efficiënte vorm van transport. Ook als het aankomt op een veilige, innovatieve en verantwoordelijke aanpak van nieuwe mobiliteitsoplossingen zullen we een toonaangevende rol blijven aannemen.”

Het PAV-prototype werkt op basis van een elektrisch aandrijvingssysteem en is ontworpen voor een volledig autonome vlucht – van opstijgen tot landen, met een actieradius tot 50 mijl.

“Dit is het ultieme voorbeeld van revolutie, en dat allemaal dankzij autonomie”, zegt John Langford, President en Chief Executive Officer van Aurora Flight Sciences. “En die autonomie gaat stille, schone en veilige luchtvaartuigen voor stedelijke mobiliteit mogelijk maken.”

  • Boeing NeXt-programma test prototype voor de bevordering van veiligheid en betrouwbaarheid voor stedelijke luchtmobiliteit
  • Elektrisch vliegmobiel dat verticaal kan opstijgen en landen heeft een actieradius van 50 mijl