woensdag , 29 mei 2024

Boeing en Safran introduceren nieuwe APU-samenwerking: Initium Aerospace

Boeing [NYSE: BA] en Safran [EPA: SAF] maken vandaag de naam bekend van hun gezamenlijke onderneming (50-50) voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van Auxiliary Power Units (APU’s): Initium Aerospace.

Initium stamt uit het Latijn en betekent ‘het begin’ of ‘om te beginnen’. Dit is wat een APU is en doet wanneer het de kracht levert om de motoren en systemen van het vliegtuig op de grond en – indien nodig – in de lucht te starten. Initium profiteert van de klant- en vliegtuigkennis van Boeing en Safran’s ervaring met het ontwerpen en produceren van complexe voortstuwingssystemen.

“Dit is een geweldige mijlpaal; we brengen het beste van beide bedrijven samen om een geavanceerde APU te ontwerpen en te bouwen die meer levenscycluswaarde voor onze klanten creëert”, zegt Stan Deal, president en CEO van Boeing Global Services. “Dit toont aan dat Boeing strategische investeringen doet die onze competenties versterken en waarmee we ons service portfolio uitbreiden.”

De oprichting van Initium Aerospace volgt op de antitrustgoedkeuring die de gezamenlijke onderneming vorig jaar november ontving, nadat in juni een akkoord was bereikt.

“Ik wil iedereen bij Boeing en Safran die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze samenwerking feliciteren”, zegt Philippe Petitcolin, CEO van Safran. “Initium Aerospace profiteert direct van de enorme expertise van beide partners om klanten geavanceerde APU’s en innovatieve oplossingen te bieden. Safran is volledig toegewijd om de groei van Boeing te ondersteunen en te voldoen aan de verwachtingen van operators. We kijken ernaar uit de eerste demo motor op de markt te brengen.”

Het initiële team bestaat uit medewerkers van de twee moederbedrijven en wordt geleid door Etienne Boisseau, CEO van Initium Aerospace. De eerste werkzaamheden worden uitgevoerd in San Diego, Californië, waar de focus ligt op een next-generation APU-ontwerp en het samenwerken met teams van Boeing en Safran op het gebied van productie en engineering.

Safran is een internationale hightech-groep die actief is op de markten voor voortstuwing van vliegtuigen en ruimtevaart en defensie. Safran is een wereldwijd opererende onderneming, met ruim 58.000 werknemers en een omzet van 16,5 miljard euro in 2017. Safran heeft alleen of in partnerschap een internationale of Europese leidende positie op zijn kernmarkten. Safran onderneemt onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s om te voldoen aan de snel veranderende marktvereisten, met totale R & D-uitgaven van ongeveer 1,4 miljard euro in 2017. Safran is genoteerd aan de Euronext Paris en maakt deel uit van de CAC 40- en Euro Stoxx 50-indices.

In februari 2018 nam Safran de leiding over van Zodiac Aerospace, waardoor de activiteiten op het gebied van vliegtuiguitrusting aanzienlijk werden uitgebreid. Zodiac Aerospace heeft 32.500 werknemers en genereerde een omzet van 5,1 miljard euro in het fiscale jaar, eindigend op 31 augustus 2017.

Boeing is ’s werelds grootste luchtvaartbedrijf en leidende fabrikant van commerciële vliegtuigen en defensie-, ruimte- en beveiligingssystemen. Als een van de grootste Amerikaanse exporteurs ondersteunt het bedrijf luchtvaartmaatschappijen en Amerikaanse en geallieerde overheidsklanten in meer dan 150 landen. Boeing producten en diensten omvatten commerciële en militaire vliegtuigen, satellieten, wapens, elektronische en verdedigingssystemen, lanceringssystemen, geavanceerde informatie- en communicatiesystemen en op prestaties gebaseerde logistiek en training. Boeing heeft ongeveer 150.000 medewerkers in Amerika en in meer dan 65 andere landen.