dinsdag , 28 mei 2024

KLM opent trainingsfaciliteit met nieuwe simulatoren

KLM opent vandaag een volledig nieuwe trainingsfaciliteit met twee nieuwe Cabin Emergency Evacuation Trainers (CEETs), gemaakt van een echte Boeing 737 en 777. De 777 draait op een motion systeem, speciaal ontworpen voor KLM. Door de inzet van nieuwe technologieën zijn de trainingen voor cockpit en cabine crew realistischer en op maat, waardoor KLM cockpit en cabine crew nog beter kan trainen. De opening wordt verricht door René de Groot, COO KLM.

In beide CEETs worden volledige visuele vluchten gesimuleerd doordat alle ramen LED schermen zijn. Hierdoor zijn de trainingen realistischer en adaptiever. Eventuele noodscenario’s kunnen beter worden nagebootst, waardoor het didactisch rendement van de trainingen hoger is. Zo kan in de 737 en de 777 CEET op 13 verschillende plekken brand worden gesimuleerd, inclusief rook en daadwerkelijke hitte.

Tijdens de basiscursussen en herhalingstrainingen met de simulatoren zal de focus onder meer liggen op het verder verbeteren van de samenwerking tussen cabine en cockpit, dit is mogelijk doordat er een cockpit op de simulatoren zit. Vliegers krijgen, naast hun standaard trainingen in de cockpit, elke drie jaar een extra training in deze nieuwe simulatoren. Cabine crew zal ieder jaar een training volgen in de nieuwe CEETs.

Namen onthuld

Net zoals alle vliegtuigen een naam hebben, zijn ook de twee simulatoren vernoemd. Rene de Groot onthulde de namen van de CEETs: Het Amsterdamse Bos en De Krullevaar. Bij de aanschaf van de apparaten is gelet op duurzaamheid. Dankzij een gecombineerd hydraulische en elektrische aandrijving wordt 80 % energie bespaard ten opzichte van de oude situatie. Ook is er minder olie nodig voor deze simulatoren.

De trainingsfaciliteit wordt direct in gebruik genomen, maar de komende maanden wordt de nieuwe trainingshal verder uitgebreid. Zo wordt er een nieuwe Fire Trainer geplaatst, een simulator waar brand kan worden gesimuleerd en crew kan oefenen met blussen. Ook komt er een verdieping die volledig gericht is op het trainen in Virtual Reality. De trainingshal is naar verwachting aan het eind van de zomer volledig in gebruik.