vrijdag , 24 mei 2024

Cessna Skymaster voor onderzoek naar elektrisch vliegen op Teuge Airport

Onder grote belangstelling is vrijdagmiddag 6 september het testvliegtuig Cessna Skymaster aangekomen op Teuge Airport. DEAC, het Dutch Electric Aviation Centre, gaat het toestel inzetten voor onderzoek naar hybride elektrisch vliegen. Elektrisch vliegen is een van de mogelijke oplossingen voor de verduurzaming van de luchtvaart, met als belangrijkste voordelen schoner, stiller en zuiniger. Nederland wil graag binnen Europa vooroplopen op het gebied van hybride elektrisch vliegen. Samen met kennis- en onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven werkt de overheid aan het Actieprogramma Hybride Elektrisch Vliegen, gericht op grote en kleine luchtvaart en de grondgebonden operaties. Dit initiatief van DEAC draagt hieraan bij.

Cessna Skymaster

Het testvliegtuig van DEAC is een Cessna 337F Skymaster uit 1972 met voorlopige registratie N4207X. Het toestel is zeer geschikt voor elektrificering, omdat het twee motoren in lijn heeft. Na een eerste uitgebreide serie grond- en vliegproeven wordt in eerste instantie de achterste motor vervangen door een elektrische, zodat er sprake is van een hybride aandrijving. Het onderzoek dat samenhangt met het elektrificeren van de Skymaster gebeurt door studenten en medewerkers van de Technische Universiteit Delft en het Deltion College Zwolle.

DEAC

Om elektrisch vliegen te stimuleren hebben Teuge Airport en de Cleantech Regio begin dit jaar, met   ondersteuning van TU Delft, Hogeschool van Amsterdam, ROC Deltion Zwolle en verschillende luchtvaartbedrijven, DEAC opgericht. Ook de provincie Gelderland ondersteunt DEAC. DEAC richt zich als landelijk kenniscentrum op de General Aviation (kleine luchtvaart). Het is echter de verwachting dat de ontwikkelde kennis, op termijn, ook toepasbaar is voor de grote luchtvaart. Het elektrificeren van de Cessna Skymaster is een van de taken van DEAC. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam kijken ook naar wat de komst van elektrische vliegtuigen betekent voor regelgeving, vliegtuigonderhoud en infrastructuur op vliegvelden.

Kijk voor meer informatie op www.deac-teuge.nl.