zaterdag , 13 juli 2024

NTM feliciteert 100-jarige KLM met jubileum

Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep feliciteert de KLM met haar honderdste verjaardag, 7 oktober 2019. Voor deze gelegenheid heeft het museum een replica onthuld van een Fokker F.7b-3m, het vliegtuig dat aan de basis stond van het succes van de KLM (maar óók van het honderdjarige Fokker). De foto in de bijlage laat het vliegtuig in oude KLM-beschildering zien, met links een bus uit die tijd en boven het vliegtuig een poster van de oceaanvaarders die het af zouden leggen tegen de opkomende luchtvaart.

Oud-werknemers nu als vrijwilligers

In het museum is niet alleen de driemotorige Fokker te zien, ook staat er een Douglas DC-2, een gelijk type als waarmee in 1934 de roemruchte London-Melbournerace gewonnen werd. Beide vliegtuigen vertellen prachtige verhalen over het roemruchte verleden van de KLM. Veel oud-werknemers van zowel KLM als Fokker vertroetelen nog dagelijks dit soort historische vliegtuigen, als vrijwilliger in het museum. En over de historie gesproken: na een oproep van het museum om herinneringen te doneren hebben vele oud-Fokker en -KLM-werknemers prachtige spullen afgegeven aan het museum.

“kunst en vliegwerk”

Op dit moment is er een prachtige schilderijen- en pentekeningen-tentoonstelling “kunst en vliegwerk” over 100 jaar KLM te bewonderen. Luchtvaartschilder Thijs Postma heeft niet alleen prachtige ‘schilderijen’ gemaakt, deze keer zijn er ook pentekeningen aan de expositie toegevoegd.

Historisch KLM vliegtuig ‘De Zwaluw’

Het museum verleent medewerking aan de totstandkoming van een documentaire-reeks over het begin van de Nederlandse luchtvaart. Deze achtdelige gedramatiseerde serie, met de toepasselijke naam ‘Vliegende Hollanders’ vertelt het verhaal over de strijd tussen Anthony Fokker en Albert Plesman (de oprichter van de KLM) in de periode 1919-1939. De door Topkapi gemaakte serie wordt volgend jaar september op NPO1 uitgezonden. Het bijzondere Fokkervliegtuig zal in een aantal afleveringen een rol spelen.