donderdag , 25 april 2024

Huis ten Bosch is honderdste KLM huisje

Vandaag vierde KLM, als oudste internationale luchtvaartmaatschappij ter wereld, haar honderdste verjaardag. Het spectaculaire evenement werd bijgewoond door minister Wopke Hoekstra van Financiën. Daarnaast waren er klanten, relaties, Air France-KLM directie en KLM’ers uit verschillende bedrijfsonderdelen. Samen blikten zij onder andere terug op 100 jaar KLM en keken vooruit naar een duurzame toekomst.

Hangaar 10 was het decor voor een ‘KLM Experience’ waarbij de bezoekers werden getrakteerd op een indrukwekkende belevenis: KLM in het heden, in het verleden en in de toekomst. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkeling van KLM en bij de betekenis van KLM voor de internationale burgerluchtvaart.

KLM huisje 100
Traditiegetrouw introduceert KLM ter gelegenheid van haar verjaardag een nieuw Delfts blauw huisje, een moment waar trouwe verzamelaars wereldwijd reikhalzend naar uitkijken. Dit jaar is de keuze gevallen op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, het woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin. Het eerste exemplaar van KLM huisje nummer 100 werd vandaag door KLM’s president-directeur Pieter Elbers overhandigd aan de minister van financiën, Wopke Hoekstra.

Paleis Huis ten Bosch werd in het midden van de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van prins Frederik Hendrik van Oranje en zijn vrouw Amalia van Solms. Het paleis werd in de eerste helft van de achttiende eeuw uitgebreid door prins Willem IV. Sinds Willem I in 1815 koning der Nederlanden werd, is het Paleis regelmatig door leden van het koninklijk huis bewoond. Sinds januari 2019 dient Paleis Huis ten Bosch als woonpaleis voor koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en hun drie dochters. Het paleis heeft daarnaast een representatieve functie.