woensdag , 22 mei 2024

Piloot overleeft alligator moeras


In de vroege uurtjes van dinsdagochtend maakte een piloot in Florida een noodlottige crash met zijn vliegtuig in een met alligators bevolkt moeras in de Everglades. De piloot klampte zich meer dan zes uur vast aan het wrak van zijn Cessna Skyhawk voordat hij gered werd, zo meldden de reddingsdiensten.

Een plotselinge duik

Volgens de vluchtgegevens van de website Flight Aware, maakte het vliegtuig een plotselinge duik van ongeveer 2.000 voet, herwon even hoogte en stortte toen in een spiraal neer in het natuurgebied. De piloot was rond 4 uur ’s ochtends vertrokken vanaf Lake Okeechobee en had slechts een uur gevlogen toen het ongeluk plaatsvond.

Moeilijk bereikbare locatie

Het duurde tot ongeveer 10 uur ’s ochtends voordat de autoriteiten op de hoogte werden gesteld van de crash en een reddingsoperatie konden organiseren. “Het gebied was moeilijk te bereiken met luchtboten,” verklaarde Andy Borges, kapitein bij Miami Dade Fire Rescue, aan NBC 6 South Florida. Uiteindelijk kozen ze ervoor om een helikopter in te zetten.

De reddingswerkers troffen de piloot aan, zonder shirt, staande op de vleugels van het vernielde vliegtuig, met een geïmproviseerde tourniquet om zijn been. Zijn toestel lag grotendeels ondergedompeld in het bruine water van het moeras.

“Hij was daar al sinds vier uur ’s ochtends, te midden van alligators en muggen en al het andere dat daar leeft. Lichtelijk uitgedroogd, dus heel blij om ons te zien.” De piloot werd met een harnas omhoog gehesen naar de helikopter en naar veiligheid gebracht.

Om een vliegtuig in de Everglades neer te zetten en slechts een beenblessure over te houden, wordt gezien als een wonder. “We zijn erg dankbaar dat hij oké is,” zei Michael Kane, brandweerchef van Broward Sheriff’s Office, tegen CBS Miami.

Onderzoek in volle gang

De piloot, die afkomstig was van het Pilot Training Center, werd naar het ziekenhuis gebracht met lichte verwondingen. De vliegschool had als eerste de autoriteiten geïnformeerd nadat de vlucht als over tijd was gerapporteerd. “Alles is goed, de piloot maakt het goed, hartelijk dank,” vertelde de vliegschool aan de South Florida Sun-Sentinel. De piloot moest waarschijnlijk wachten op hulp totdat het vluchtcentrum zich realiseerde dat het vliegtuig vermist was, omdat al zijn communicatiemiddelen ondergedompeld waren.