zaterdag , 25 mei 2024

Eerste elektrische luchttaxi vliegt boven New York

In een baanbrekende ontwikkeling in de luchtvaartindustrie heeft Joby Aviation, in samenwerking met Delta Air Lines, zijn eerste elektrische luchttaxi boven New York City gevlogen. Dit markeert een belangrijke stap in de transformatie van stedelijk vervoer, waarbij New York een van de eerste markten wordt voor deze innovatieve technologie.

Het begin van een nieuw tijdperk in luchttransport

De persconferentie bij de Downtown Heliport in Manhattan kondigde de komst van een nieuwe infrastructuur aan voor elektrische verticaal opstijgende en landende (eVTOL) voertuigen. Deze ontwikkeling, eens goedgekeurd door de Federal Aviation Administration (FAA), belooft een revolutie in stedelijk luchtvervoer.

De elektrische luchttaxi van Joby, een vierpersoons elektrisch luchtvaartuig (EAV), is ontworpen voor snelle, opeenvolgende vluchten en kan tot 100 mijl afleggen op een enkele lading. Reizen van Manhattan naar JFK Airport, normaal een tijdrovende onderneming, kan nu in slechts zeven minuten worden voltooid.

Een visionaire stap vooruit

JoeBen Bevirt, oprichter en CEO van Joby Aviation, benadrukte de baanbrekende aard van deze ontwikkeling. “Door een van de beroemdste heliports ter wereld te elektrificeren, toont New York wereldleiderschap in de adoptie van elektrische luchtvaart,” zei hij. Dit initiatief is niet alleen een sprong voorwaarts in technologische innovatie, maar belooft ook de geluidsoverlast van helikopters aanzienlijk te verminderen.

Burgemeester Eric Adams van New York sprak eveneens op het evenement, waar hij de visie van de stad voor de toekomst van luchtvervoer deelde. “Binnen jullie levenstijd, zullen velen van jullie een eigen persoonlijke elektrische helikopter bezitten,” verklaarde hij. Met de aankondiging van de eerste heliport die is uitgerust voor dergelijke elektrische helikopters, zet New York een belangrijke stap naar een duurzamere en stillere toekomst.

Samenwerking en technologische vooruitgang

Beta Technologies uit Burlington, Vermont, is van plan een oplaadstation te installeren bij de New York heliport. Sinds 2017 heeft Joby meer dan 30.000 mijl gevlogen met zijn volledige prototype EAV.

Een andere speler in dit veld, Volocopter, verrichtte ook een vluchtdemonstratie bij de New York heliport. Het bedrijf heeft recentelijk testvluchten uitgevoerd op Tampa International Airport en heeft zijn EAV in verschillende steden in de VS gevlogen.

Toekomstige plannen en ambities

De commerciële passagiersdienst van Joby is gepland voor 2025. Na maanden van testvluchten met afstandsbediening, heeft Joby onlangs piloten toegevoegd aan de mix, een significante stap in hun ontwikkelingsproces. Joby leverde onlangs het eerste eVTOL-voertuig aan de Amerikaanse luchtmacht en heeft Dayton, Ohio, geselecteerd voor de bouw van faciliteiten om tot 500 vliegende voertuigen per jaar te leveren.

Deze gebeurtenis in New York is niet alleen een technologische doorbraak, maar ook een belofte voor een snellere, stillere en milieuvriendelijkere toekomst van het stedelijk vervoer. Met de steun van grote spelers als Delta Air Lines en het stadsbestuur van New York, zijn de elektrische luchttaxi’s van Joby en Volocopter goed gepositioneerd om een nieuwe norm te stellen in de wereld van stedelijke mobiliteit.