vrijdag , 24 mei 2024

Uitgave ICAO-NL kaart 2024 uitgesteld

De jaarlijkse update van de low level VFR ICAO-kaart 1:500.000, een essentieel navigatiehulpmiddel voor piloten uitgegeven door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), ondervindt vertraging. De oorzaak hiervan ligt bij een geplande wijziging in het luchtruim onder de Schiphol TMA (Terminal Control Area). LVNL streeft ernaar deze aanpassing in de editie van 2024 te verwerken, waardoor de verwachte beschikbaarheid van de nieuwe kaart is verschoven naar juni 2024.

Verplichtingen voor piloten blijven ongewijzigd

Ondanks deze vertraging blijft de verplichting voor vliegers om zich altijd te informeren over de meest actuele luchtvaartinformatie en eventuele wijzigingen, als onderdeel van hun vluchtvoorbereiding, van kracht. Dit betekent het raadplegen van NOTAMs (Notices to Airmen) en de AIP (Aeronautical Information Publication), met bijzondere aandacht voor de secties SUP en GEN 3.2. Daarnaast is het essentieel dat piloten de software en updates voor zowel draagbare als vaste elektronische navigatieapparatuur regelmatig controleren.

Bestelproces ICAO-NL kaart aangepast

De ICAO-NL kaart voor 2024 is verkrijgbaar via verschillende kanalen, waaronder de Pilot Shop op Lelystad Airport en de website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). De KNVvL heeft zijn online winkelervaring vernieuwd en hernoemd naar “Mijn KNVvL” om verwarring te voorkomen (?). Ook niet-leden kunnen via deze weg bestellingen plaatsen, mits zij een bezoekersaccount aanmaken om toegang te krijgen tot “Mijn KNVvL” (de webshop) om achteraf kennis te nemen van producten en voorwaarden die voor een webshop gelden.

Belang van lidmaatschap belangenverenigingen

Het aansluiten bij een belangenvereniging binnen de luchtvaart wordt sterk aanbevolen. Voor o.a. zweefvliegers is het lidmaatschap van de KNVvL verplicht, terwijl gemotoriseerde vliegers zich kunnen wenden tot AOPA.nl voor ondersteuning en belangenbehartiging.