donderdag , 25 juli 2024

België koopt H145M helikopters

België heeft besloten om 15 multi-role H145M-helikopters aan te schaffen voor het leger en twee helikopters plus drie optionele toestellen voor de federale politie. Het contract is ondertekend tussen de NAVO Ondersteunings- en Inkooporganisatie (NSPA) namens België en Airbus Helicopters.

Strategische aanwinst voor defensie en veiligheid

“We zijn trots dat België zich aansluit bij de groeiende gemeenschap van H145M-gebruikers,” aldus Bruno Even, CEO van Airbus Helicopters. “In Europa wordt de robuuste multi-role helikopter de standaard voor tactische luchttransportcapaciteit, speciale operaties en medische evacuatiemissies. We zijn ervan overtuigd dat de H145M snel een belangrijke aanwinst zal worden voor het Belgische defensie- en veiligheidsportfolio.”

Veelzijdige inzetbaarheid van de H145M

De H145M is een multi-role militaire helikopter die een breed scala aan missiemogelijkheden biedt. Binnen enkele minuten kan de helikopter worden omgebouwd van een lichte aanvalsmissie, uitgerust met ballistische en geleide wapens en een geavanceerd zelfbeschermingssysteem, naar een speciale operaties-versie met snel afdaalapparatuur. De uitgebreide missiepaketten omvatten hijs- en externe laadmogelijkheden. Bovendien biedt de H145M opties voor toekomstige missiemogelijkheden, waaronder datalinks, extra communicatiesystemen en digitalisering van missies.

Bewezen prestaties wereldwijd

De H145M is de militaire versie van de beproefde, lichte tweemotorige H145-helikopter. De wereldwijde vloot van de H145-familie heeft inmiddels meer dan zeven miljoen vlieguren verzameld. De helikopter wordt wereldwijd gebruikt door gewapende en wetshandhavingsdiensten voor de meest veeleisende missies. Duitsland heeft al 16 H145M LUH SOF en acht H145 LUH SAR helikopters in gebruik en heeft recentelijk tot 82 extra helikopters van dit type besteld. Het Amerikaanse leger gebruikt bijna 500 helikopters uit de H145-familie onder de naam UH-72 Lakota. Huidige gebruikers van de H145M zijn onder andere Hongarije, Servië, Thailand en Luxemburg; Cyprus, Brunei en het Verenigd Koninkrijk hebben ook bestellingen geplaatst.

Geavanceerde technologieën en lage geluidsproductie

De H145M wordt aangedreven door twee Turbomeca Arriel 2E-motoren en is uitgerust met volledige autoriteit digitale motorregeling (FADEC). Daarnaast beschikt de helikopter over de Helionix digitale avionicasuite die, naast innovatief vluchtgegevensbeheer, een hoogwaardig 4-assige autopilot bevat, wat de werkdruk van de piloot tijdens missies aanzienlijk vermindert. Door de bijzonder lage geluidsvoetafdruk is de H145M de stilste helikopter in zijn klasse.