donderdag , 25 juli 2024

Schiphol nieuwe A-pier gereed in 2027

Schiphol verwacht de nieuwe A-pier in april 2027 in gebruik te nemen. BAM zal de pier de komende jaren afbouwen, waarbij veel aandacht is besteed aan een zeer nauwkeurige planning. Hierdoor kan Schiphol duidelijkheid geven over de voortgang van de bouw en de kosten. De totale kosten voor de A-pier stijgen door herstelwerkzaamheden, vertragingen en een langere looptijd van het project naar 1.393 miljoen euro. De A-pier biedt met extra ruimte, duurzame elementen en nieuwe voorzieningen de gewenste kwaliteit en comfort voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen.

Afbouw tot begin 2027

Na zorgvuldige voorbereidingen en veelvuldige herstelwerkzaamheden gaat BAM met haar onderaannemers verder met de afbouw van de A-pier. Schiphol en BAM streven ernaar de A-pier in december 2026 op te leveren. De huidige planning bevat bufferperiodes om eventuele vertragingen in te lopen. Tot nu toe zijn veel kwaliteitsgebreken verholpen, waaronder de vervanging van de brandwerende coating op 18 kilometer aan stalen balken.

Totale kosten

De totale kosten voor de A-pier stijgen naar 1.393 miljoen euro door herstelwerkzaamheden, vertragingen en een langere looptijd van het project. Schiphol acht de kans op verder uitstel of budgetoverschrijding minimaal door de gedegen voorbereiding van BAM. De aandeelhouders van Schiphol hebben ingestemd met een budgetverhoging van bijna 300 miljoen euro.

De nieuwe A-pier

De A-pier is essentieel voor de kwaliteit en comfort die Schiphol wil bieden. De extra vierkante meters en acht gates, waarvan drie voor de grootste vliegtuigen, zijn nodig voor piekmomenten in passagiersdoorstroming en vlootvernieuwing. De A-pier is belangrijk voor de toekomst van de luchthaven omdat het ruimte biedt om bestaande infrastructuur te vervangen en te verduurzamen. Met 55.000 vierkante meter lijkt de pier op een terminal, met voorzieningen zoals securityfilters, grenscontroles, winkels en horecavoorzieningen. Schiphol houdt vast aan de duurzaamheidsdoelstellingen en de LEED Gold certificering.

Verklaring van Sybren Hahn

Sybren Hahn, Executive Director Schiphol Infrastructure, verklaart: “We zijn blij dat we nu met vertrouwen vooruit kunnen kijken naar een nieuwe opleverdatum. Het is duidelijk dat hoofdpijnproject A-pier verre van vlekkeloos is verlopen onder de vorige aannemer. Vertraging, kwaliteitsproblemen en een juridisch conflict droegen niet bij aan de voortgang. In december 2026 krijgen wij de sleutels van de nieuwe A-pier. In april 2027 openen wij de deuren voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen. Tot dat moment moet er nog veel gebeuren. Samen met BAM zetten we de schouders eronder.”