donderdag , 25 juli 2024

Boeing bekent schuld in schikking crashes 737 MAX

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft schuld bekend in een schikkingszaak met betrekking tot de twee dodelijke crashes met Boeing 737 MAX-toestellen in 2018 en 2019. De overheid heeft dit bekendgemaakt in rechtbankstukken die afgelopen zondag zijn ingediend. Onderdeel van de nieuwe schikking is dat Boeing een boete van 2436 miljoen dollar betaalt. De rechter moet de schikking nog goedkeuren. Indien goedgekeurd, wordt Boeing officieel een veroordeelde misdadiger (convicted felon).

Oorzaken en gevolgen van de crashes

De zaak draait om de twee fatale ongevallen met Boeing 737 MAX-toestellen van Lion Air in 2018 en Ethiopian Airlines in 2019, waarbij 346 mensen om het leven kwamen. De crashes waren het gevolg van een ontwerpfout in het nieuwe toestel van Boeing. Boeing heeft eerder al een schikking getroffen over deze crashes, maar bleek zich niet aan de voorwaarden te hebben gehouden. Dit leidde tot de huidige schikkingszaak.

Verdere gevolgen voor Boeing

Boeing ligt sinds de incidenten met de 737 MAX onder een vergrootglas. Naast de crashes zijn er meerdere incidenten geweest met Boeing-toestellen van andere types. Klokkenluiders binnen het bedrijf hebben verschillende misstanden aan het licht gebracht. De schuldbekentenis van Boeing kan mogelijk leiden tot het verlies van lucratieve overheidscontracten, onder andere met het Amerikaanse ministerie van Defensie en ruimtevaartorganisatie NASA.

Reacties van nabestaanden en justitie

De nabestaanden van de slachtoffers zijn teleurgesteld over de schikking en hopen dat Boeing zich opnieuw voor de rechter moet verantwoorden voor een zwaardere straf. Volgens hen is de huidige deal niet in het publieke belang. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdedigt echter de schikking en stelt dat de opgelegde strafmaatregelen de strengste zijn die beschikbaar waren. Daarnaast zal Boeing de komende drie jaar onder toezicht staan van een onafhankelijke monitor.