zaterdag , 13 juli 2024
Ruim 95% van passagiers heeft last van Jetlag

Ruim 95% van passagiers heeft last van Jetlag

Ruim 95% van passagiers heeft last van Jetlag. Mensen die lange vluchten maken, hebben vrijwel altijd last van een jetlag. Ook slapen ze over het algemeen maar weinig, zo blijkt uit de British Airways Jetlag Survey die onder Nederlandse gebruikers van Facebook is uitgevoerd. Van de ondervraagden heeft ruim 95% van de ondervraagden last van een jetlag wanneer men meer dan 5 uur vliegt. Daarnaast slaapt 53,6% van de passagiers soms en 13,6% nooit. De Survey doet onderzoek naar slaapgedrag tijdens intercontinentale vluchten en hoe men met de effecten van een Jetlag omgaat.

Jetlag
Van alle ondervraagden heeft ruim 40% vaak tot altijd last van een jetlag na een intercontinentale vlucht. Slechts 4,5% heeft nooit last van een jetlag. De respondenten hadden het meeste last van een Jetlag als men vanuit het westen naar het oosten vliegt, bijvoorbeeld van New York naar Amsterdam.

Slaap
Opvallend is verder dat een relatief groot percentage van de intercontinentaal vliegende passagiers soms tot nooit in slaap kan vallen tijdens een lange vlucht. Men probeert in slaap te vallen door het inflight entertainment systeem te gebruiken (42%) of wat te lezen (21%). Een groot deel van de passagiers (63%) gaat ontspannen liggen. Een kleiner deel (18%) drinkt alcoholische dranken om in slaap te komen, waarbij 21% van de respondenten 2 tot 5 alcoholische dranken drinkt, en dan met name wijn (41%). Een kleiner deel van de passagiers gebruikt soms tot altijd slaapmiddelen (17%) om in slaap te vallen.

Na de vlucht
Als men een lange vlucht achter de rug heeft, dan is men over het algemeen moe (70%). Desondanks gaat men na aankomst op de plaats van bestemming er meteen op uit om de omgeving te verkennen (57%). Vliegt men daarentegen terug naar huis, dan gaat ruim 31% meteen de volgende dag aan het werk, ook al geeft men in ruim 53% van de gevallen aan een halve tot hele week het gevoel te hebben alsof men dagen niet geslapen heeft (60%).

Voorkomen van Jetlag
Het oplopen van een jetlag is onlosmakelijk verbonden met het vliegen door de tijdzones, maar de effecten kunnen toch redelijk goed bestreden worden door de volgende tips in acht te nemen:

 • Beperk de consumptie van cafeïne en alcohol en drink voldoende water
 • Probeer op plaats van bestemming zo snel mogelijk het lokale dag- en nachtritme op te pakken
 • Plan je aankomst in de late middag of avond zodat je toch goed aan je nachtrust kunt komen
 • Rust goed uit voordat je op reis gaat
 • Vlieg je naar het oosten? Sta in de week ervoor vroeger op en ga eerder naar bed.
 • Vlieg je naar het westen? Sta wat later op en ga ook wat later naar bed
 • Eet tijdens de vlucht licht voedsel en voldoende fruit en groenten

Vliegtuig specifieke kenmerken ter bevordering van de nachtrust aan boord:

Boeing 787

 • Rustigere vliegeigenschappen, acht maal minder meldingen van misselijkheid door geavanceerde trillingsreductie
 • Stillere cabine
 • Mood lighting om zo daglicht en schemering na te bootsen

Airbus A380

 • Stilste cabine ter wereld
 • Airconditioning met geavanceerde filters, 15 temperatuur zones en bevordert stilte in de cabine. Ververst lucht in cabine elke 3 minuten.

Katinka van Ekeren, Commercieel Manager van British Airways in Nederland:
“Dit onderzoek laat goed zien dat vrijwel alle passagiers te kampen hebben met de effecten van het vliegen door de tijdzones. British Airways probeert de reiziger zoveel mogelijk te helpen bij het bestrijden van de effecten. Probeer vooral stress voor en tijdens de vlucht te beperken. Dit kan door op tijd online in te checken zodat je voldoende tijd hebt om naar de luchthaven te komen. Probeer ook zo licht mogelijk te reizen en drink voldoende aan boord, waarbij de consumptie van cafeïne en alcohol zoveel mogelijk beperkt dienen te worden. Als laatste, probeer aan boord ook wat te bewegen. Hiervoor hebben wij hele praktische en bruikbare tips die ook op ba.com (Health and wellbeing) te vinden zijn.”

Health and wellbeing
– Jet lag calculator

De British Airways Jetlag Survey werd via Facebook ingevuld door 220 mensen van alle leeftijden.

BA- Grayling