maandag , 15 april 2024

Bezoek politiehelikopters op Schiphol Oost

Bezoek politiehelikopters op Schiphol Oost. De 100.000ste volger van de @depolitieheli wilde de luchtvaartpolitie niet ongemerkt voorbij laten gaan. Terwijl de politiehelikopter vroeger vaak als overlast werd gezien, is dat met de komst van de tv-serie en het Twitteraccount (@depolitieheli) totaal veranderd.

Dit najaar organiseerde de politie een fotowedstrijd onder de ruim 100.000 volgers van het twitteraccount @depolitieheli. In de periode van 24 november tot en met 2 januari werd een kleine 30 foto’s ingezonden. De fotograaf wiens foto de meeste likes behaalde, stond een VIP arrangement te wachten bij de politie op Schiphol-Oost.

Toen ik tijdens een vlucht op 11 december 2013 met collega Arthur van der Kooij en KLM piloot Remco Hopman over Mijdrecht vloog in een Cessna 172 van Vliegschool Hilversum, kwamen we de politiehelikopter tegen boven Mijdrecht. We besloten direct om wat air-to-air foto’s te maken en deze in te sturen voor de wedstrijd (zie onderaan bij foto’s). Door de vele oproepen op fora, Facebook en natuurlijk Twitter werd er bijna 1.200 keer gestemd op mijn foto.

Daardoor werd ik uiteindelijk de nipte winnaar van de wedstrijd. De tweede foto was van Danet Hoek uit Callantsoog. Zij reed speciaal van Callantsoog naar Schiphol om mee te kunnen doen met de wedstrijd.

peter-politie-06Omdat het maar enkele likes scheelde, besloot de politie om zowel de nummer een als de nummer twee uit te nodigen voor een VIP arrangement. Vrijdag 10 januari was het zover; Danet werd opgehaald door Frans Zuiderhoek van de Landelijke Politie. Zelf was ik al op Schiphol-Oost toen ze arriveerden, waarna de rondleiding van start ging. Allereerst kwamen we bij de vluchtvoorbereiding (flight dispatcher) die alle voorbereidingen voor de inzetten van de politiehelikopter regelt, zoals vliegplannen indienen, het weer, etc, etc. Daarna liepen we de grote hangar in, waar in totaal zes helikopters stonden van het type Eurocopters EC135, twee AgustaWestlands AW139 en drie vliegtuigen van het type Cessna 182. We kregen uitleg over de helikopter en alle apparatuur die aan boord zit.

Ook mochten we de camera besturen en kregen we beelden te zien van inzetten die in het verleden geweest zijn. Deze kent u waarschijnlijk ook van de tv-serie.

Vervolgens kregen we een uitgebreide lunch waarna we met de PH-PXD, oftewel de Police04, een kleine vlucht maakte over Amsterdam, Mijdrecht en weer terug naar Schiphol. Wat een fantastische ervaring! Wat kunnen deze heli%E