donderdag , 30 mei 2024

Het luchtruim tijdens de Nuclear Security Summit

Twee dagen, vier internationale organisaties, 53 landen, 55 hotels, 58 wereldleiders, tweeduizend medewerkers, drieduizend journalisten en vijfduizend delegatieleden. De Nuclear Security Summit (NSS) 2014 is een internationale topontmoeting zoals nog nooit in ons land plaatsvond. Nederland organiseert deze NSS die als doel heeft het voorkomen van wereldwijd nucleair terrorisme. Op 24 en 25 maart is het World Forum in Den Haag even het centrum van de wereld.

luchtbewaking-nssF-16’s paraat, radarvliegtuigen in de lucht, helikopters en raketsystemen van de landmacht op voormalig Marinevliegkamp Valkenburg en marineschepen voor de kust. En één luchtmachtradarstation stuurt al deze eenheden aan. Zowel in de lucht als vanaf de grond bewaken en beveiligen ruim 1.000 militairen straks het Nederlandse luchtruim.

Defensiebreed.
Op de top waarbij het draait om nucleaire veiligheid in de wereld, krijgt veiligheid zelf beide dagen ook de hoogste prioriteit. Daarom blijft de inzet van Defensie niet beperkt tot bewaking en beveiliging van land, zee en luchtruim. De Nationale Politie krijgt ondersteuning van de duizenden militairen van de landmacht en marechaussee. Die laatste voert politie- en beveiligingstaken uit op de luchthavens en bewaakt en beveiligt het Koninklijke Huis en het Catshuis.

Na Washington en Seoel is Den Haag de derde locatie voor een NSS. De Hofstad is wereldwijd bekend door het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof. ‘Den Haag is de internationale stad van vrede en recht’, zegt wethouder Verkeer Peter Smit. ‘Een logische plek dus voor deze internationale top.’

AIP supplement m.b.t. luchtruimbeperkingen NSS
Deze top heeft ook consequenties voor de luchtvaart voor zowel VFR als IFR verkeer. Er zullen verschillende luchtruimen in Nederland worden gesloten of worden beperkt van 16 maart t/m 28 maart, 2014.

AIPBovendien gelden er beperkingen voor de luchthavens Amsterdam Airport Schiphol (EHAM), Rotterdam Airport (EHRD) en Eindhoven Airport (EHEH).  Publicaties hierover zijn te downloaden via deze link: AIP SUP’s 01/2014 of klik op de afbeelding. Note: always check your NOTAMS.

Zie ook: http://www.aopa.nl/wp-content/uploads/2014/02/EH-eSUP-2014-01.pdf

Tijdens de NSS op maandag 24 en dinsdag 25 maart zijn Den Haag en delen van West-Nederland beperkt bereikbaar.

Kijk voor meer informatie op: www.nss2014.com/nl en op www.vananaarbeter.nl.

 

 

Bron: Ministerie van Defensie
Tekst: Arno Marchand
Foto: Frank Crébas