zaterdag , 13 juli 2024
Nationaal Ruimtevaart Museum

Nationaal Ruimtevaart Museum 25 jaar

Het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM) in Aviodrome viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Daartoe wordt op zaterdag 22 maart om 10.30 uur in Aviodrome een bijzondere lezing georganiseerd over een zeer bijzonder onderwerp: de eerste stappen op het terrein van de commerciële ruimtevaart.

Nieuw tijdperk
 Over iets meer dan een jaar al zou het mogelijk moeten zijn een vlucht naar de ruimte te maken. Wellicht staan we daarmee aan de vooravond van een nieuw tijdperk voor de ruimtevaartindustrie en op termijn ook voor de luchtvaart.

Space Expedition Corporation
 De Space Expedition Corporation (www.spacexc.com) is van plan vanaf 2015 dagelijks commerciële ruimtevluchten aan te bieden. Deze ruimtevluchten worden uitgevoerd in een sub orbitaal ruimtetoestel, de Lynx, ontworpen en gebouwd door XCOR Aerospace in de V.S.

Het toestel beschikt over volledig herbruikbare raketmotoren en bereikt een hoogte van zo’n 103 kilometer. De volledige herbruikbaarheid van de Lynx luidt een nieuwe tijd in voor de ruimtevaartindustrie en is mogelijk een voorbode van supersnelle, milieuvriendelijke langeafstandsreizen in de toekomst buiten onze atmosfeer. Het is deze visie die KLM in 2010 deed besluiten een partnerschap met SXC aan te gaan. Wie weet vliegen we straks allemaal in een soortgelijk toestel passagiers de wereld over.

De Lynx 
De Lynx stijgt en landt als een normaal vliegtuig, maar hoe zijn de vliegkarakteristieken van zo’n toestel? En welke aspecten komen er kijken bij het certificeren en opereren? Welke hindernissen zijn er nog te nemen en hoe werkt de re-entry procedure?

Voor een antwoord op deze en alle andere vragen houdt Harry van Hulten een presentatie. Hij heeft meer dan 3.000 vlieguren in 42 verschillende vliegtuigtypes,waaronder een aantal high-performance jachtvliegtuigen die hij vloog als Experimental Test Pilot op de USAF Test Pilot School in het voorbereidingsprogramma van NASA. Hij zal straks ook de Lynx vliegen.

Inschrijving open voor leden KNVvL
 Omdat het NRM samenwerkt met de Vriendenkring Aviodrome en de ALA weer met de Vriendenkring is deze lezing ook toegankelijk voor ALA- en andere KNVvL- leden.

Daartoe is aanmelding bij Zeholy Pronk van het NRM verplicht, info@nationaalruimtevaartmuseum.nl onder vermelding van ‘ALA/KNVvL’, uiterlijk op 19 maart a.s. Een half uur voor aanvang van de lezing kunt u zich dan melden bij de Receptie van Aviodrome onder betaling van € 6. Dit geldt voor iedereen. Het is niet toegestaan om voor of na de lezing het museum te bezoeken.

Als u lid van de Vriendenkring Aviodrome of houder van de Museumjaarkaart bent is toegang tot het museum  gratis. KNVvL-leden krijgen 25% korting.