donderdag , 25 juli 2024

Eerste vitrine-object geplaatst in het Nationaal Militair Museum

Woensdag 7 mei jl. plaatste de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, het eerste object in een vitrine van het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg.  Hiermee is officieel gestart met het inhuizen van kleine collectiestukken. 

Tom Middendorp
Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp

Japans officierszwaard
Het object is een Japans officierszwaard van het zogenaamde Shin Gunto type 98. Dit soort zwaarden werd door het Japanse kader gedragen als teken van hun rang, maar werd ook als wapen gebruikt. Dit exemplaar is op 13 september 1945 op Celebes door een Japanse officier overhandigd aan Edward Vandegraaff, een militair van de Militaire Luchtvaartafdeling van het KNIL.

De komende maanden worden tal van grote én kleine collectiestukken in het nieuwe museum geplaatst. De collecties van het Militaire Luchtvaart Museum (voorheen in Soesterberg) en het Legermuseum (voorheen in Delft) worden hier tentoongesteld.

Nationaal Militair Museum
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is het museum dat de verhalen van de Nederlandse krijgsmacht op een interactieve en thematische manier vertelt. Het toont de verwevenheid van de krijgsmacht met de maatschappij in verleden, heden en toekomst. Bezoekers ervaren er verhalen over dilemma’s, vrede en veiligheid, maar bovenal over de mensen achter de krijgsmacht. Het museum wordt in opdracht van Defensie door Heijmans gebouwd op de voormalige vliegbasis in Soesterberg en opent de deuren in oktober 2014.

http://www.nmm.nl