woensdag , 24 april 2024

Zeilvliegpiloten klaar voor de strijd

NK zeilvliegen. De Nederlandse zeilvliegpiloten maken zich op voor de race boven de Oostenrijke bergtoppen rondom Greifenburg nabij Lienz. Deze strijd om de 1e fase van de landstitel vindt plaats van 11 tot 17 mei.

In dit deel van de tien dagen durende NK starten de zeilvliegpiloten te voet van de Emberger Alm (1720m), vanwaar ze meerdere taken met hoogtes tot wel 4000m boven de bergen kunnen vliegen. De gevlogen afstanden kunnen onder goede omstandigheden per taak meer dan 100km beslaan, waarbij de piloten zich meerdere uren in het luchtruim begeven in de tactische jacht om thermiek en optimale vliegroutes. Het andere deel van deze normaliter fysiek zware wedstrijd wordt het komende hemelvaartweekeinde gehouden op vliegbasis Deelen bij Arnhem, waar de piloten met een ultralight vliegtuig zullen worden opgesleept. In het vlakke Nederland gelden andere omstandigheden en zullen andere tactische besluiten genomen moeten worden.

Nederlands kampioen
Tijdens een zeilvliegwedstrijd vliegen de deelnemers, door telkens gebruik te maken van thermiek, elke middag in enkele uren een route van vele tientallen kilometers afhankelijk van de weersomstandigheden. De route gaat via vooraf bepaalde gps-keerpunten naar goal. Er worden dagelijks punten toegekend voor de snelheid en de gevlogen afstand. Nederlands kampioen is de man of vrouw die na de tien wedstrijddagen de meeste punten heeft.

Performance
Het kampioenschap zeilvliegen wordt in Nederland al tientallen jaren uitgezet. Het wedstijdvliegen voegt, in tegenstelling tot het “vrij” vliegen, vooral toe aan de performance van de piloten. Tijdens de wedstrijd kunnen ze veelal met elkaar optrekken en van elkaar leren. De race tussen de toppers eindigt soms met luttele seconden, al kan bijzonder tactisch inzicht tot grote voorsprong leiden. Voor de organisatie en belangstellenden is dan ook geweldig dat de race live middels “track en trace” te volgen is op het internet. Kijk op www.zeilvliegen.nl voor meer informatie.

Foto: Marjolein Steffens – “Joost Eertman tijdens de start”