woensdag , 29 mei 2024
Outdoor Fly-In Cinema Texel

Allereerste Fly-In cinema op Texel Airport

20 mei 2014, Den Burg (Texel) – Afgelopen weekeinde organiseerde Texel International Airport, in samenwerking met de firma Outdoor Cinema, de allereerste Fly-In Cinema in Europa, een primeur dus.

Alle aanwezigen op het vliegveld (met en zonder vliegtuig) konden genieten van de actie drama film ‘Top Gun’ uit 1986 met een nog piepjonge Tom Cruise in de hoofdrol. Het idee achter de Fly-In Cinema lijkt op wat in de jaren ’40 en ’50 vooral onder de jeugd in de VS om verschillende redenen bijzonder populair was, de drive-in cinema. Dus, vanuit je eigen auto naar een film kijken. Maar dan nu vanuit je (eigen) vliegtuig.

Vanuit de cockpit, zittend op de vleugel of liggend in het gras keek men naar de film, die op een gigantisch opblaasbaar bioscoopscherm van 14 meter breed en 8 meter hoog werd vertoond. Het geluid werd via FM gestreamd naar headsets, dus er was geen sprake van geluidsoverlast voor de omgeving. Het mooie weer en de prachtige avond waren er verder mede debet aan dat de sfeer en de beleving gewoonweg magisch was. Iedereen was laaiend enthousiast. Het is dus te hopen dat deze Fly-In Cinema een vervolg krijgt en misschien wel tot een traditie zal uitgroeien.

Outdoor Fly-In Cinema Texel

Directeur van Texel International Airport, Ed de Bruijn: “Overdag bezochten pakweg 95 vliegtuigen ons vliegveld en ’s avonds bleven er voor de Fly-In Cinema zo’n 60 kisten met hun passagiers overnachten. In totaal genoten circa 200 aanwezigen van de fantastische film, in een bijzondere setting. Alles is probleemloos verlopen, het was een droom, mooier dan we verwacht hadden.”

Outdoor Fly-In Cinema TexelDe eerste Drive-In/Fly-In Cinema werd door Edward Brown jr., een voormalige marine piloot, op 3 juni 1948 geopend in Farmingdale, New Jersey – USA. Er was ruimte voor 500 auto’s en 25 vliegtuigen. De vliegtuigen landden op een strip op het nabij gelegen vliegveld, waarna ze met een jeep naar de drive-in/fly-in werden gesleept.

We kunnen daarom wel stellen dat de organisatie met deze Fly-In Cinema, in ieder geval op het Europese continent, geschiedenis geschreven heeft.

Voor een vergroting van de foto klik je erop. Foto’s: Texel Airport en Outdoor Cinema

http://www.youtube.com/watch?v=9t7OPVIPkoM

Wat een prachtig scherm, die sfeer……..Hollywood magic! Video: Texel Vakantie TV