zaterdag , 13 juli 2024

Alouette III helikopter 50 jaar bij Defensie

Dit jaar viert de Alouette III helikopter haar 50-jarig jubileum bij Defensie. Sinds 1964 is zij in dienst geweest bij de Koninklijke Luchtmacht. De 77 oorspronkelijke helikopters waren gestationeerd op de Vliegbasis Deelen bij het 299 en 300 Squadron en op Soesterberg bij het 298 Squadron.

In 1964 kwam de Sud Aviation/Aérospatiale Alouette (Leeuwerik) III als verbindingshelikopter in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht en vormde de opmaat naar een moderne helikopterinzet binnen de krijgsmacht. In 2014 viert de luchtmacht dus een bijzonder jubileum: een luchtvaartuig dat al een halve eeuw operationeel is. Een unicum. Inmiddels is door uitfasering het aantal operationele toestellen gereduceerd naar 4 stuks. De Alouette-vlucht van het 300 Squadron voert nog dagelijks vluchten uit voor verbindingen, VIP-vervoer, foto- en filmopnamen en voor de ondersteuning van opleidingen.

Jubileumbijeenkomst
Het hoogtepunt van het jubileumjaar vindt plaats op 12 september a.s. Dan komen medewerkers en oud-medewerkers bijeen op de vliegbasis Gilze-Rijen, voor een grote reünie. De reünie is bestemd voor iedereen die met de Alouette III heeft gevlogen, er aan gewerkt heeft of op enige andere wijze bij dit toestel betrokken is geweest. Hebt u belangstelling? Geef u dan nu op! Dat kan via www.alouette50.nl of kijk op Facebook: https://www.facebook.com/Alouette50

Luchtmachtdagen Gilze-Rijen
Tijdens de traditionele Luchtmachtdagen zal de jubilaris acte de présence geven tijdens de vliegshow. De Alouette maakt deel uit van het omvangrijke vliegprogramma dat de organisatie ook dit jaar voor alle bezoekers in petto heeft. Voor meer informatie omtrent het gehele programma zie: http://www.operatieluchtsteun.nl/

Luchtmachtdagen

Luchtmachtdagen