zaterdag , 18 mei 2024
Ralph Jaspers - KL566

Vlucht KL566 na landing van de baan

Schiphol, 1 oktober 2014 – Hedenmorgen is een Boeing 747-400 van de KLM, vlucht KL566 uit Nairobi, na de landing van de baan (18R – Polderbaan) geraakt. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Het toestel heeft aan de rechterzijde de baan verlaten. De passagiers hebben via mobiele vliegtuigtrappen het toestel kunnen verlaten en zijn met bussen naar de aankomsthal vervoerd. Als gevolg hiervan zal de Polderbaan tot nader order buiten gebruik gesteld blijven. De landing verliep volgens de KLM veilig en onderzocht wordt wat de oorzaak was van het incident.

Update 01/10/2014 – 12:30 uur
Het betreft de PH-BFN. Er werd een zogenaamde ‘automatic landing’ uitgevoerd. Nadat de automatische piloot werd uitgeschakeld zwenkte het toestel scherp naar rechts en kwam het met het neuswiel – ter hoogte van sector 2 aan de rechterzijde van baan 18R – in het gras tot stilstand. Als er al sprake van schade aan de Boeing zou zijn, dan is deze hooguit licht. De bemanning heeft direct na het uitschakelen van de automatische piloot de verkeersleiding geïnformeerd dat er zich een technisch probleem had voorgedaan. Een aantal toestellen die de vlucht KL566 in het naderingspatroon volgden moesten hun landingsprocedure afbreken.

Foto: Ralph Jaspers

N.B. De redactie van Vliegen in Nederland kiest ervoor om bij (luchtvaart)ongevallen of incidenten alleen de feiten te rapporteren en zich te onthouden van speculaties omtrent de omstandigheden en/of mogelijke toedracht.