donderdag , 25 juli 2024
KLM voert laatste passagiersvlucht MD-11 uit

KLM voert laatste passagiersvlucht MD-11 uit

Amstelveen, 26 oktober 2014 – Vanmorgen vroeg landde de KL672, de laatste passagiersvlucht van de MD-11 van KLM, op Luchthaven Schiphol. De vlucht met vertrek Montreal markeert naast de laatste MD-11 vlucht wereldwijd ook het einde van een bijzondere periode in de burgerluchtvaart. De samenwerking tussen (McDonnell) Douglas en KLM heeft ruim tachtig jaar bestaan, een unieke geschiedenis.

Aan boord van deze laatste lijndienst van de MD-11 bevonden zich vele MD-11 fans die nog een allerlaatste keer met dit toestel wilden vliegen. Het toestel is bij vele reizigers en luchtvaartfotografen populair. In de afgelopen maanden boekten de fans regelmatig juist die routes waarop KLM de MD-11 had ingezet, ook al betekende dat een langere reis.

Waardig afscheid
Met een watersaluut werd de laatste eer betoond aan dit toestel dat 21 jaar in dienst is geweest bij KLM. KLM heeft de laatste jaren geïnvesteerd in een moderne, zuinige en duurzame vloot en daar past de MD-11 niet meer in. Het toestel met de zo typerende derde motor in de staart is te duur in onderhoud geworden en het verbruikt relatief veel kerosine. Reserveonderdelen zijn schaars en het op peil houden van een voorraad is niet meer haalbaar.

Duurzamere vloot
Vanaf oktober 2015 ontvangt KLM de Boeing 787-9 Dreamliner in haar vloot. AIR FRANCE KLM heeft in totaal 25 Boeing 787-9’s in bestelling, waarvan de eerste in oktober 2015 wordt verwacht. De Boeing Dreamliner kan 276 passagiers vervoeren en levert een brandstofbesparing op van zo’n 15% en produceert minder geluidsoverlast en CO2-uitstoot. Zo werkt KLM toe naar een duurzamere luchtvaartindustrie. Tot de nieuwe toestellen geleverd zijn, worden de Airbus A330 en de Boeing 777 ingezet om de MD-11 te vervangen.

Farewell Flights 11 november
Op 11 november 2014 vinden nog de Farewell Flights plaats met de MD-11. KLM voert speciaal voor de fans op deze dag drie maal een vlucht uit boven Nederland, zodat iedereen nog een allerlaatste keer van het toestel kan genieten. Voor deze vluchten zijn helaas geen tickets meer beschikbaar. Wel maken liefhebbers nog kans op de laatste twee tickets via de social media quiz Bye Bye MD-11. Op deze site bewijst KLM ook de laatste eer aan de MD-11 met een historisch overzicht van foto’s, films en feiten en cijfers rondom dit unieke toestel. De quiz loopt nog tot en met donderdag 30 oktober en de tijdslijn is dit hele jaar nog te bekijken.

Lees meer over de MD-11 en de geschiedenis van KLM en (McDonnell) Douglas in het KLM blog. Het sfeervolle MD-11 boek is te bestellen via http://www.md-11.nl/

KLM voert laatste passagiersvlucht MD-11 uit