dinsdag , 28 mei 2024
Google topman Alan Eustace verbreekt skydive-record

Google topman Alan Eustace verbreekt Skydiverecord

Roswell, NM (USA), 25 oktober 2014 – Alan Eustace (57), senior vice president van Google, heeft in de vroege ochtend van vrijdag 24 oktober j.l. het wereld hoogterecord skydiving verbroken. Hij sprong van een hoogte van 135.890 voet (41,419 km.) met gebruik van een heliumballon. Het vorige record was tot op dat moment in handen van de Oostenrijker Felix Baumgartner, die op 14 oktober 2012 (dus 2 jaar en 10 dagen daarvoor) van een hoogte van 128.100 voet (39,045 km.) sprong.

Google topman Alan Eustace verbreekt SkydiverecordHet duurde iets meer dan twee uur voordat de helium ballon, met een inhoud van 35.000 cu. ft. (991,1 m3), de gewenste hoogte bereikt had. Eustace hing aan een soort platform onder de ballon en droeg een speciaal voor deze missie ontworpen ruimtepak. Zijn terugkeer naar de aarde nam in totaal ‘slechts’ 15 minuten in beslag, waarvan 4,5 minuut in vrije val. Hij kwam op een afstand van 70 mijl (112,7 km.) van zijn startplaats weer aan de grond.

Eustace; “Het was erg indrukwekkend. Je kon het zwart van de ruimte zien en de verschillende lagen van de atmosfeer. Ik had dat nog nooit gezien.”

Alan Eustace ontkoppelde zich van het platform, dat onder de ballon hing, met behulp van een klein explosief en viel direct daarop richting aarde. Hij bereikte daarbij een maximale (val)snelheid van 822 mijl per uur (1323 km/h.). Dit had een kleine (super)sonische knal tot gevolg welke door mensen op de grond gehoord werd. Zelf heeft hij dit niet gehoord, zegt hij. “Het ging er wel behoorlijk wild aan toe. Ik klemde mij vast aan de module die o.a. de instellingen van mijn ruimtepak regelde, trok mijn benen in en probeerde mijn koers vast te houden.” Hij deed eerst nog 2 rugwaartse salto’s alvorens een drogue chute zijn val stabiliseerde.

Google topman Alan Eustace verbreekt skydive-record

Het hele project kenmerkte zich door eenvoud en een bijna schuwheid voor sponsors en pers. Geen capsule, maar een platform waar de sky diver aan hing. Enkele GoPro camera’s die via een radio ‘van de plank’ verbonden waren met het grondstation.

Het had voor de hand gelegen dat Google als hoofdsponsor zou zijn opgetreden. Maar uit angst dat het een mediacircus zou worden (zoals in het geval Baumgartner) is hier van af gezien. Wij denken overigens dat dit niet de werkelijke – of in ieder geval niet de enige – overweging hierbij is geweest.

Alan Eustace zegt dat zijn liefde voor de ruimte en ruimtevluchten ontstaan is in de periode dat hij opgroeide in Orlando, FL (USA) tijdens de 60’er en 70’er jaren. De hele familie werd door de vader van Alan in de stationwagen gepropt om naar praktisch alle lanceringen op Cape Canaveral (later Kennedy Space Center) te gaan kijken. Hij beschrijft zichzelf in de eerste plaats als een techneut met een zeer sterk ontwikkeld gevoel voor teamwork. Hij vliegt zijn eigen Cessna Citation en heeft in Silicon Valley de reputatie een ’thrill seeker’ te zijn. Deze laatste kwalificatie lijkt wat ons betreft prima op zijn plaats.

Link:
– http://youtu.be/-eph7pQ7k9w

Google topman Alan Eustace verbreekt skydive-record