donderdag , 25 juli 2024

Luchtmacht heeft eerste F-35 squadron

6 november 2014 – De Koninklijke Luchtmacht heeft haar eerste F-35 squadron. De eenheid werkt in de VS. Het is de bedoeling dat de eerste F-35’s vanaf 2019 naar Nederland komen. Defensie schaft er tenminste 37 aan.

Tijdens een ceremonie op Eglin Air Force Base in de Verenigde Staten is de vlag en daarmee het commando van 323 Squadron overgedragen aan de F-35 eenheid.

Het 323 Squadron is voor de introductie van de F-35 verantwoordelijk voor de operationele test- en de evaluatiefase (OT&E). Die start eind dit jaar van op Edwards Air Force Base in Californië. De eenheid legt hiermee de basis voor de inzet van de F-35 door de luchtmacht.

“De uitvoering van OT&E’s is een bekende taak voor het 323 Squadron”, aldus detachementscommandant op Eglin Air Force Base kolonel Bert de Smit. “323 was ook voor de OT&E’s van de F-16 verantwoordelijk. Aan het squadron nu de eervolle taak om Defensie voor de bereiden op het opereren met een zeer veelzijdig vijfde generatie jachtvliegtuig.”