donderdag , 25 juli 2024

MI-2 helikopter laatste landing

In Weert (L) staat de Van Horne Hoeve. Op De Hoeve vinden we een unieke combinatie van restaurant, speeltuin en een ouderwets leuke kinderboerderij waar kinderen dieren mogen aaien en knuffelen. Om het allemaal nog leuker te maken staat er ook een Mil Mi-2 helikopter (NATO codenaam: Hoplite). En ja, die mag ook geknuffeld en geaaid worden!

Na het uiteenvallen van de Soviet Unie en het Warschau-Pact kwam er veel afgedankt (militair) materieel op de markt dat voor een schijntje te koop was. Ook deze Mi-2. Zij werd – na de val van de muur – in 1989 door PS Aero uit Baarlo in de voormalige DDR gekocht en naar Nederland gebracht. PS Aero is gespecialiseerd in de verkoop van ex-militair luchtvaartmaterieel, zoals straaljagers, helikopters en motoren.

De Mi-2 is een zogenaamde twin-turbine, general purpose, light helikopter¬†(classificatie Jane’s All the World’s Aircraft 1980-1981). Van oorsprong komt de Mi-2 uit de USSR. Zij is ontworpen door het Designbureau van Mikhail Leontyevich Mil. Het prototype vloog daar voor het eerst in september 1961. De Mi-2 is echter nooit in de Sovjet Unie in serie gebouwd. De verdere ontwikkeling en productie werden in januari 1964 ondergebracht bij het Poolse WSK-Swidnik (later PZL Swidnik). Van 1965 tot 1998 zijn er ongeveer 5.500 Mi-2’s geproduceerd. Momenteel is de Mi-2 nog steeds in gebruik bij de Tsjechische luchtmacht.

heliweert-02
ERTOLET MI-2 (vertolet is Russisch voor helikopter). No (nummer) ZAVOD (= fabriek) 562819043

De Mi-2 die bij de Van Horne Hoeve staat vloog voor het eerst in 1967. Zij maakte haar laatste vlucht in 1989. Sinds dat zij in Nederland is heeft ze gefigureerd op filmsets en bij grote dance evenementen. De heli verkeert nog in een opmerkelijk goede staat. Ook is er nog een groot deel van de vliegtuigpapieren beschikbaar, zoals o.a. de onderhoudslogboeken.

De Van Horne Hoeve en de Mi-2 zijn te vinden op Trancheeweg 22 bij Weert, slechts 5,3 kilometer van Kempen Airport, EHBD.