donderdag , 25 juli 2024
Cessna Turbo Skylane JT-A diesel

Levering Cessna Turbo Skylane JT-A diesel uitgesteld tot 2015

Wichita, Kansas (VS), november 2014 – De eerste leveringen van de nieuwe Cessna Turbo Skylane JT-A diesel worden – in tegenstelling tot eerdere berichten – niet eerder dan in de loop van 2015 verwacht. De diesel is de eerste productie single van Cessna die op Jet A-1 loopt. Engineers bij de vliegtuigbouwer zijn nog bezig met een aantal aanpassingen. Cessna introduceerde de Skylane JT-A diesel tijdens Oshkosh in 2012.

Afgelopen voorjaar liet Cessna nog weten dat de eerste leveringen ieder moment konden beginnen. Maar er waren in het verleden toch wel wat tegenvallers opgetreden tijdens het testprogramma. Dit had ook consequenties voor de certificering. Zo vond er bijvoorbeeld een complete motorstoring plaats in augustus 2013. Deze had een dead-stick noodlanding in een maïsveld tot gevolg, net buiten Wichita, Kansas (VS).

Er is door Cessna geen officiële reden voor dit laatste uitstel gegeven. De productie van de avgas versie van de 182 is inmiddels al wel gestaakt. Tussentijdse verkoopcijfers van de GAMA (General Aviation Manufacturers Association) tonen aan dat er dit jaar ook geen nieuwe Skylanes verkocht of afgeleverd zijn. Een woordvoerster van Cessna bevestigde desgevraagd dat de certificering van de diesel Skylane begin 2015 verwacht wordt.

Cessna Turbo Skylane JT-A dieselDe Turbo Skylane JT-A heeft een SMA Safran diesel met een vermogen van 227 pk en een gemiddeld verbruik van 11 gal./hr. Dit geeft de JT-A met één enkele tankbeurt een range van 1.160 nm, bij een snelheid van 150 kts. Een indicatie van de verkoopprijs in 2015 bedraagt US$ 515.000 (€ 387.000).

Cessna kondigde tijdens de EAA AirVenture Oshkosh in juli 2014 haar tweede productie diesel aan; de Cessna 172 Skyhawk JT-A. De 172 krijgt de inmiddels bekende 155 pk sterke Continental (voorheen bekend i.c.m. de naam Centurion) CD-155 op de neus gemonteerd. Ook voor deze diesel wordt de certificering in de loop van 2015 verwacht. De verkoopprijs wordt geschat op US$ 435.000 (€ 327.000).