dinsdag , 28 mei 2024
Officiële opening Nationaal Militair Museum

Koning Willem-Alexander opent Nationaal Militair Museum

Soesterberg, donderdag 11 december 2014 – Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag (14:30 uur) de officiële opening verricht van het Nationaal Militair Museum bij Soesterberg. De plechtigheid werd omlijst door veel militair personeel dat speciaal voor deze gelegenheid is ingezet.

Officiële opening Nationaal Militair Museum
Jeanine Hennis-Plasschaert – Minister van Defensie

 

Voor het publiek is er een openingsweekend (13 en 14 december) georganiseerd met als hoogtepunt, op zaterdag, een demo met een Apache helikopter. Aanvang van de demo 12:00 uur. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Op maandag is het NMM gesloten (behalve tijdens de schoolvakanties). Naast het NMM is ook het erbij gelegen Park Vliegbasis Soesterberg vanaf zaterdag 13 december 10:00 uur voor het publiek toegankelijk.

Officiële opening Nationaal Militair Museum
Paul van Vlijmen – directeur Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum is ontstaan door een samenvoeging van het Militaire Luchtvaart Museum Soesterberg en het Legermuseum in Delft. Onder een dak van 250 bij 110 meter tonen de collecties van de landmacht en de luchtmacht de betekenis van de krijgsmacht. In het gebied eromheen ligt o.a. een herdenkingsplein, een stiltetuin en een activiteitenterrein.

Tal van grote collectiestukken zoals vliegtuigen, tanks, pantservoertuigen en helikopters zijn te bezichtigen. Moderne museale presentaties met beeld en geluid en persoonlijke verhalen van militairen en veteranen nemen de bezoeker mee in de wereld van de krijgsmacht. In zes themadelen wordt duidelijk hoe verweven de krijgsmacht is met de maatschappij. Op het buitenterrein is ruimte voor demonstraties en evenementen.

Voor jong én oud
Het museum is voor iedereen. Een tank besturen, plaatsnemen in een F-16 simulator, een bom onschadelijk maken of gewoon dwalen tussen tanks en vliegtuigen. Je laten verrassen door een theatervoorstelling of je laten raken door de ervaringen van veteranen: het kan allemaal. De uitkijktoren van 33 meter hoog biedt uitzicht op het oudste luchtvaartgebouw van de voormalige vliegbasis Soesterberg (gebouw 45). En bij helder weer kunt u zelfs de Utrechtse Domtoren zien.

Links:
– www.nmm.nl
– www.facebook.com/NationaalMilitairMuseum
– twitter.com/NMMSoesterberg
– www.nmm.nl/over-het-nmm/nieuwsbrief