woensdag , 24 april 2024
Dutch Air Rally 2014

Dutch Air Rally 2015

Lelystad, 2 januari 2015 – De eerste Dutch Air Rally werd gehouden op zaterdag 13 September 2014 en was volgens de deelnemers en de organisatoren een groot succes. De rally bestond uit een ochtendvlucht van ongeveer 45 NM, via twee initial points naar Lelystad en een middagvlucht van Lelystad naar Teuge.

Zoals bij een rally wel gebruikelijk is, dienden de deelnemers onderweg o.a. een aantal foto’s te herkennen die de avond vooraf op de website van de DAR waren gepubliceerd. Veel deelnemers besloten in verband met de laaghangende bewolking rechtstreeks naar Lelystad te vliegen. Daar werden zij in de replica van het oude stationsgebouw van Schiphol uit 1928 op het Aviodrome ontvangen.

De middagvlucht (circa 85 NM) bestond uit een navigatievlucht over een aantal checkpoints in midden Nederland en een foto-herkenningsopdracht. Een deel van het traject bestond o.a. uit het zo precies mogelijk volgen van de rivier de IJssel. De vliegtijden over de trajecten dienden door de deelnemers op het tijdenformulier ingevuld te worden. Op de grond waren maar liefst vijf grondploegen actief om deze te controleren. Bij de aankomst op Teuge moest er een doellanding worden gemaakt.

Trackers van de KNVvL
Op Teuge waren de vluchten van de deelnemers real time op een groot scherm te volgen. De route van alle deelnemers werd – voor de eerste keer in de Nederlandse historie van het rallyvliegen – live vastgelegd door een tracker die de deelnemers voor de start op Lelystad hadden meekregen. Deze trackers waren door de KNVvL beschikbaar gesteld.

Trackers zenden iedere tien seconden de GPS positie door naar GSM masten. Deze gegevens worden – in dit geval – op Teuge ontvangen. Elke deelnemer had een eigen kleur track welke tot groot vermaak van de aangekomen deelnemers op het grote scherm nagekeken kon worden.

Dutch Open Air Rally 2015
Er is besloten de naam van de rally te wijzigen. Deze luidt nu; Dutch Open Air Rally. In 2015 zal zij weer worden gehouden, en wel op zaterdag 13 juni 2015 (uitwijk zondag 14 juni 2015). Oude tradities zullen bij deze editie in ere hersteld worden, zodat de deelnemers nog meer kunnen genieten van de prachtige ervaring die het rallyvliegen met zich meebrengt.

Inschrijven voor de Dutch Open Air Rally 2015 is mogelijk via: www.dutchairrally.nl

 

Dutch Air Rally 2014
Foto: Kevin Regterink