donderdag , 25 juli 2024
AirAsia Flight 8501

AirAsia QZ8501 Airbus overtrokken na steile klim

Djakarta (Indonesië), 20 januari 2015 – Na analyse van de radargegevens van de AirAsia vlucht QZ8501, is de Indonesische regering met een officiële verklaring naar buiten gekomen. De Airbus A320-200 van AirAsia stortte eerder deze maand neer in de Java Zee. Er zijn aanwijzingen dat een steile klim tot een overtrek heeft geleid, waarna de controle over het toestel werd verloren en het is neergestort. Dit werd recent door een functionaris van de Indonesische regering verklaard.

De staatssecretaris van Verkeer van Indonesië, Ignasius Jonan, bevestigde tijdens een gouvernementele hoorzitting dat de Airbus A320 op een gegeven moment met meer dan 6.000 voet per minuut aan het klimmen was. Hij verwees naar de radargegevens en zei dat het vliegtuig gedurende de laatste minuten; “sneller dan normaal steeg………..waarna het overtrok.”

De Airbus van AirAsia vloog vlak voor de crash in de directe nabijheid van flinke Cb’s. Tijdens het laatste contact met ATC verzocht de bemanning van QZ8501 een flightlevel change van FL320 naar FL380. Dit werd echter geweigerd i.v.m. conflicterend ander verkeer. Vier minuten later verdween het toestel van de radar. Er werd geen noodsignaal ontvangen. Alle 162 inzittenden kwamen bij het ongeluk om het leven.

De publicatie van het voorlopige rapport met de gegevens van de Cockpit Voice Recorder (CVR) en de Flight Data Recorder (FDR), wordt volgens Indonesische regeringsofficals, volgende week verwacht.