vrijdag , 21 juni 2024
Passie voor Vliegen 2015

Passie voor Vliegen 2015

Lelystad, 21 januari 2015 – Ook dit jaar wist een flink aantal deelnemers/bezoekers (ca 180), maar ook exposanten hun weg te vinden naar Passie voor Vliegen. Het congres werd voor de 3e keer georganiseerd door de Flight Deck Business Club onder leiding van Aukje Engel. De hoofdsponsor was de Glider Pilot Shop van Maurits Dortu.

Dit jaarlijks terugkerende evenement vond plaats in de riante Catalina Hangar op Lelystad Airport. Toegang was – met dank aan de sponsors – gratis. Een tal van prominente gasten was uitgenodigd om een (korte) presentatie of toespraak te houden. Zo was bijvoorbeeld Martin Schröder (Martinair) bereid gevonden het congres te openen en hield KNVvL voorzitter Frits Brink een vurig betoog over de transitie van en in de luchtsport. Leo van der Goot trad op als dagvoorzitter.

Martin Schröder vertelde tijdens zijn presentatie vol passie over het verleden. Maar ook hij is zich er van bewust dat tijden veranderen. Hij betoogde bijvoorbeeld dat jonge vliegers – die na hun pilotenopleiding niet onmiddellijk aan het werk kunnen komen – niet bij de pakken neer moeten gaan zitten, maar actief in de luchtvaart bezig moeten blijven.

Dr. Arvind G. Rao van de TU Delft vertelde over een onderzoek naar de vervaardiging van hybride vliegtuigmotoren die gebruik maken van biobrandstoffen en waterstof. Aan dit project – onder de naam CleanEra – wordt wereldwijd gewerkt.

Mark Rademakers van de AOPA Nederland ging in op de hedendaagse techniek die toegepast wordt in de vliegerij en ogenschijnlijk niet anders is dan die van vroeger, alleen  de presentatie is anders. Het vergt vooral een verandering in de houding van de vlieger in hoe om te gaan met al deze nieuwe ‘gadgets’.

Naast de toespraken en presentaties, konden de bezoekers zich op de luchtvaartbeurs door de verschillende exposanten laten informeren over de laatste ontwikkelingen uit de wereld van avionica, nieuwe motor- en zweefvliegtuigen, etc.

Links:
– http://www.passievoorvliegen.nl
– https://www.gliderpilotshop.com