woensdag , 29 mei 2024

Griekse F-16 crasht na start in Spanje

Albacete-Los Llanos (E), 26 januari 2015 – Vanmiddag is rond 15:30 uur een Griekse F-16 direct na de start gecrasht en op een platform van Los Llanos air base terecht gekomen. Hier stonden verschillende andere straaljagers geparkeerd. Dit is door het Spaanse Ministerie van Defensie bekend gemaakt.

Bij het ongeval zijn – volgens de laatste informatie – 10 doden gevallen en tenminste 13 gewonden. Hieronder zijn militairen van Franse- en Italiaanse nationaliteit. Onder de doden bevinden zich ook de twee vliegers van de F-16, waarvan er één de Griekse nationaliteit heeft. Acht van de gewonden verkeren in zorgwekkende toestand. Drie van hen liggen aan de beademing en twee zijn opgenomen in de Intensive Care afdeling. Tenslotte worden er nog 3 militairen behandeld voor het inademen van schadelijke rook, aldus bronnen uit het ziekenhuis in Albacete.

De daadwerkelijke toedracht van het ongeval is nog onbekend. Twee Franse straaljagers die op het moment van het ongeluk boven de basis vlogen, moesten uitwijken naar de San Javier vliegbasis bij Murcia, zo’n 140 km. naar het zuiden.

Volgens ooggetuigen dook de F-16 direct na de start naar beneden en boorde zich in de grond tussen de vliegtuigen die op het nabij gelegen platform stonden. Er volgde een flinke explosie, met de genoemde schade aan mensen en materieel als gevolg. De Minister van Defensie van Spanje en de Stafchef van de Spaanse Luchtmacht zijn onderweg naar de crashsite.

Op vliegbasis van Los Llanos wordt op dit moment in het kader van het Tactical Leadership Program (TLP) een gecombineerde NATO luchtmachtoefening gehouden, waar onderdelen van de Spaanse-, Griekse- en Franse-, Duitse- en Amerikaanse luchtmacht aan deelnemen.

F16ES-twitter

F16ES-map

N.B. De redactie van Vliegen in Nederland kiest ervoor om bij (vlieg)ongevallen alleen de feiten te rapporteren en zich te onthouden van speculaties omtrent de omstandigheden en/of mogelijke toedracht.

Voor verdere informatie verwijst zij naar de rapportage van de betrokken autoriteiten en instanties welke eventueel (na het verschijnen daarvan) door Vliegen in Nederland zal/kan worden gepubliceerd.