donderdag , 25 juli 2024

Garmin GFC700 gecertificeerd voor Piper Seminole

Vero Beach, Florida (USA) – Piper Aircraft Inc. heeft onlangs een door de Amerikaanse FAA verstrekte aanpassing op de typegoedkeuring ontvangen voor de integratie van het Garmin GFC700 Flight Control System in alle Piper tweemotorige Seminole’s die met een Garmin G1000 panel zijn uitgerust.

“Door deze upgrade naar de GFC700, zullen de eigenaren van (nieuwe) Piper Seminole’s met een G1000 panel de meest moderne cockpit met de nieuwste – geïntegreerde – avionica tot hun beschikking hebben”; aldus Piper Vice President, Sales and Marketing, Drew McEwen. “Een ongekend hoog technologisch niveau in deze klasse van lestoestellen.”

Aan de G1000 en de GFC700 zit een vooruitstrevend Attitude and Heading Reference System (AHRS) gekoppeld dat zorgt voor: de flight director, autopilot, automatische- en handmatige trim mogelijkheden. Het hele systeem biedt hiermee ‘flight control’ op een ongekend hoog niveau binnen de GA. Het GFC700 systeem was oorspronkelijk bedoeld voor toepassing in door turbinemotoren aangedreven vliegtuigen, met alle daarbij behorende veiligheids- en prestatiekenmerken. Door de schaalbaarheid van de GFC700 kon dit FCS echter worden aangepast voor gebruik in ‘piston’ vliegtuigen.

Het FCS is vanzelfsprekend digitaal (twee-kanaals) en integreerd het hele scala aan data dat vanuit de G1000 beschikbaar is. Dit leidt dan weer tot voordelen op het gebied veiligheid, betrouwbaarheid en optimalisatie van de vliegprestaties over de gehele flight envelope. Door de solid-state Micro-Electro-Mechanical Systems (MEMS) en AHRS data is de response van de autopilot strak, maar tegelijkertijd ook gelijkmatig. Geen onverwachte en abrupte correcties of veranderingen. De GFC700 biedt hiermee vertrouwen en levert tegelijkertijd optimale smoothness en comfort.

De Piper Seminole
De Seminole is een lichte twee-motorige (2x Lycoming O-360-A1H6 van 180 pk.) vierzitter. Kruissnelheid bij 75% vermogen: 162 KTAS. Vliegbereik (met 45 min. reserve): 700 NM. Verkoopprijs, uitgerust met de Garmin G1000, begint in de VS bij US$ 683.400 (€ 528.800).

Piper Aircraft Inc.
Piper heeft haar hoofdkwartier in Vero Beach, Florida (VS) en produceert zowel één- als tweemotorige vliegtuigen. De M-klasse Pipers (Meridian, Mirage en Matrix) bieden de zakelijke-, maar ook de persoonlijke gebruiker elegantie, hoge prestaties en waardevastheid.

In de twin klasse vinden de Seneca V en de Seminole een balans tussen prestaties, efficiency en eenvoud. Onder de trainers vormen de Archer TX, Arrow Seminole en Seneca V de meest complete lijn van technologisch vooruitstrevende lesvliegtuigen ter wereld. Alle nieuwe Pipers zijn uitgerust met de Garmin G1000 in de cockpit. Piper is lid van de Amerikaanse General Aviation Manufacturers Association (GAMA).

Link:
– http://www.piper.com